blog | werkgroep caraïbische letteren

1000 Dichters

Dit jaar vindt de 40e editie van het mooiste poëziefeest van Nederland, De Nacht van de Poëzie, plaats. Om dat te vieren pakt ILFU groots uit met de heerlijk megalomane tweeweken-durende manifestatie 1000 Dichters.

Op 24 september trapt 1000 Dichters af tijdens de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein met de officiële beëdiging van onze nieuwe Dichter des Vaderlands: Babs Gons. Haar eerste gedicht zal het officiële startsein zijn van twee weken onophoudelijk voordrachtsplezier waar iedereen naar kan komen luisteren en dus ook zelf aan kan deelnemen. Daarna volgt een tournee van twee weken langs boekhandels in alle provincies in het land en de karavaan keert op 7 oktober weer terug naar Utrecht voor de duizendste dichter en ‘s avonds natuurlijk de 40ste Nacht van de Poëzie.

Er treden op De Nacht van de Poëzie jaarlijks twintig dichters op, terwijl het Nederlandse taalgebieden enkele honderden gepubliceerde en professioneel voordragende dichters telt, enkele duizenden aspirant dichters en nog veel meer beoefenaars die in hun vrije tijd gedichten schrijven. Onderzoeken kwamen in het verleden zelfs tot 600.000 à 800.000 mensen die op regelmatige basis gedichten schrijven. Ter gelegenheid van de 40ste Nacht krijgen duizend van hen de gelegenheid om op te treden op deze eenmalige Nacht van de Poëzie on tour. 

De 1000 Dichters marathon start en eindigt in Utrecht maar daartussenin trekt de karavaan langs boekhandels door Nederland en Vlaanderen: Haarlem, Meppel, Zwolle, Groningen, Eindhoven, Arnhem, Middelburg, Rotterdam. Van De Groene Waterman in Antwerpen tot Van der Velde in Harlingen en van Boekhandel Dominicanen in Maastricht tot De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Opvallend: Amsterdam doet niet mee. Maar overal lezen tientallen mensen hun eigen gedichten of die van een ander om ons te ontroeren en amuseren met de kracht en de schoonheid van het mooiste literaire genre dat we tot onze beschikking hebben: de poëzie. Naast de aangemelde dichters zijn er ook optredens van bekende dichters, voorlezers en muzikanten.

Toegang is gratis. Alle optredens zijn online per livestream te volgen en terug te zien op de pagina https://ilfu.com/1000dichters. Uiteindelijk vormen ze een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten, die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

Een greep uit de duizend dichters: Tsead Bruinja, Mireille Buldeo Rai, Emma Crebolder, Maria van Daalen, Annemarie Estor, Radna Fabias, Ruben van Gogh, Babs Gons, Halil Gür, Mieke de Haan, Peter Holvoet-Hansen, Sylvia Hubers, Michiel van Kempen, Karin Lachmising, Sacha Landkroon, Sarah Mohamed, Naomi Montroos, Debbie Rambhadjan, Joan Richardson, Martin Rombouts, Ellen Steenvoorden, Wim van Til, Mitchell van Tilburg, Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter