blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwarte Amsterdammers in hun museum

Het is een kleine expositie in het Amsterdam Museum, Zwart Amsterdam, in het kader van NiNsee’s Black Achievement Month. Een vijftigtal zwarte Amsterdammers wordt geportretteerd, telkens een foto, een kleine tekst over wie het is en waarom die persoon door iemand genomineerd is als zwarte held van Amsterdam, een portret, een betekenisvol voorwerp.

Kwasi Koorndijk

Kwasi Koorndijk bij “zijn” virtrine. Foto Michiel van Kempen

De selectie toont wel van wie het initiatief uitging: de meerderheid van de geportretteerden is Surinamer, mensen van de voormalige Antillen en Afrikanen komen daar een heel eind achteraan, lui van andere afkomst moet je met een lantaarntje zoeken. Je vraagt je wel af wat verzetsstrijders George Maduro en Anton de Kom die beiden in Den Haag woonden, musicus Andro Biswane die ook in Den Haag woont en Marcel Pinas die in Moengo woont, tussen die Amsterdammers doen. Tenzij je zegt: het gaat om wie Amsterdammers als hun rolmodel kiezen, maar dan is het vreemd dat wel Nelson Mandela, maar niet Martin Luther King, Denzel Washington, Bob Marley of Mohammed Ali er bij zitten. Maar het aardige is dat je tussen alle bekende hoofden (Quinsy Gario, Humberto Tan, Marian Markelo, Patricia Kaersenhout, Tanja Jadnanansing, Ernestine Comvalius, Mercedes Zandwijken enz.) ook “doodgewone” mensen aantreft: een jeugdtrainer, een maatschappelijk werker, een alleenstaande moeder die haar kinderen alleen opvoedt. En mensen die minder in de schijnwerpers staan, maar ook al sinds lang goed werk verrichten, zoals Kwasi Koorndijk die zich toelegt op het propageren van het Sranantongo. Dat maakt de selectie sociaal gesproken ook tot een echte doorsnee van zwart Amsterdam.

 

Imara Limon

Imara Limon. Foto Renata Chede. Amsterdam Museum

De opening op vrijdag 7 oktober trok zoveel bekijks dat de groep in tweeën moest worden opgesplitst om de expositie te kunnen bekijken. Allemaal het Amsterdam Museum in, want dat museum is van alle Surinamers, en curator Imara Limon merkte terecht op dat als de collecties beter alle delen van de stadsbevoliing representeren, mensen uit alle delen van de bevolking ook naar het museum trekken.

 

MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter