blog | werkgroep caraïbische letteren

Zelfmoord in Pusugrunu na traditionele zweepslagen

door Gilliamo Orban

Paramaribo – Een mededeling van Rinaldo ‘Doru’ Lafanti, ambtenaar van Regionale Ontwikkeling (RO), aan districtscommissaris (dc) Gracia Emanuel van Boven-Saramacca is hem duur komen te staan. Hij meldde haar vorige week maandag telefonisch dat de bestuursopzichter (bo) van Pusugrunu uit zijn dienstwoning was gezet door het traditionele gezag. Emanuel heeft vrijwel gelijk gerapporteerd aan het ministerie dat contact heeft gemaakt met het traditionele gezag van de stam der Matuariërs. Dat viel niet in goede aarde bij granman Lesley Valentijn en andere lokale dignitarissen. Zij beweren dat Lafanti had gelogen.

 

Pusugrunu

Lafanti is diezelfde maandag volgens traditioneel gebruik van de stam berecht. Hij moest een ‘boete’ betalen in de vorm van flessen rum en kreeg zweepslagen in bijzijn van dorpsbewoners. Ook moest Lafanti tijdens de krutu in opdracht van het traditionele gezag de dc telefonisch melden dat hij had gelogen. Hij heeft ongeveer een halfuur na de straf zichzelf voor zijn huis doodgeschoten met een jachtgeweer.

“Hij is vernederd in bijzijn van publiek, onder wie kinderen, die de berechting hebben gefilmd. Hij heeft gewoon de waarheid gesproken en daarvoor wordt een persoon niet gestraft”, zegt een familielid, er op doelend dat het traditionele gezag de bestuursopzichter daadwerkelijk uit het huis had gezet. De familie van Lafanti is niet spreken over het geval en zal hierover vergaderen om te besluiten welke stappen ondernomen zullen worden. Het familielid noemt de granman “een dictator die naar niemand luistert”.

Ook wordt vermoed dat een vete tussen de families Lafantie en Asaf, waaruit Valentijn komt, een rol heeft gespeeld bij zijn berechting. Toen graman Oscar Lafanti overleed had hij een persoon aangewezen als zijn opvolger maar daarmee was de familie Asaf het niet eens. “Ik heb het gevoel dat dat ook heeft gespeeld. Doru was de enige Lafanti die in het gebied woonde”, zegt het familielid.

Valentijn ontkent dat de vete een rol heeft gespeeld. “Wij hebben de man gestraft conform de wetten van het traditionele gezag. Wat anderen beweren is een grote leugen.” De granman vindt niet dat het gezag buiten zijn boekje is gegaan. “Het straffen is niet onze uitvinding. Dat wordt al eeuwen zo gedaan door onze voorouders.” Valentijn zegt dat na de veroordeling “vrede” is gesloten met Lafanti zoals dat gebruik is. Kort nadat de veroordeelde weg was, kregen ze het bericht dat hij zelfmoord had gepleegd. “Dat is droevig, maar wij hebben dat niet in de hand”, benadrukt Valentijn.

[uit de Ware Tijd, 07/06/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter