blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Zaak-Wiels begint met uitvoerders

door Jeannette van Ditzhuijzen

Naar eigen zeggen schoot Elvis K., alias ‘Monster’, op 5 mei 2013 Helmin Wiels, de politiek leider van Pueblo Soberano, neer. Voor zo’n 40.000 euro. [Deze week] staan hij en drie andere betrokkenen terecht. De rechtbank op Curaçao heeft vijf dagen uitgetrokken voor deze zaak, die met veiligheidsmaatregelen is omgeven.Het moordwapen werd pas in juni dit jaar uit de Annabaai gevist. Intussen was een vijfde verdachte zelf vermoord en had een zesde zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat het om huurmoord ging was vrij snel duidelijk.

Helmin Wiels - res. - foto Aart G. Broek

Helmin Wiels; foto © Aart G. Broek

Wat Curaçao vooral bezighoudt, is de vraag wie de opdrachtgevers waren van deze executie. Geruchten dat de partij van oud-premier Schotte (MFK) erachter zat, deden direct al de ronde. De voormalige coalitiegenoten Schotte en Wiels hadden in oktober 2012 knallende ruzie gekregen en ongetwijfeld wist Wiels bepaalde zaken.
Inmiddels heeft het openbaar ministerie twee oud-ministers van Schotte’s kabinet op de korrel: George Jamaloodin en Carlos Monk. Ook de geldschieter van de MFK, Jamaloodins halfbroer Robbie dos Santos, zat enkele dagen vast. De partij van Schotte ontkent elke betrokkenheid en zegt dat justitie zwarte magie gebruikte bij het oppakken van de verdachten. Het is nog niet bekend, wanneer de mogelijke opdrachtgever(s) worden berecht. Schotte zelf wordt verdacht van fraude.

GEORGE JAMALOODIN, minister van financiën 2010-2012
Wiels en Jamaloodin waren bepaald geen vriendjes, ze zaten weliswaar samen in de regering Schotte, maar lagen regelmatig met elkaar in de clinch. Jamaloodins naam circuleerde al eerder, maar hij is nu officieel verdachte. De laatste tien dagen zat hij opgesloten en hij protesteerde met een hongerstaking tegen de “erbarmelijke omstandigheden in de politiecel”.

Jamaloodin, die als minister openlijk gewapend rondliep, heeft in elk geval een link met een van de verdachten van vandaag, B.F., ook bekend als de ‘Godfather van Koraal Specht’. In oktober 2012 was F. namelijk als campagneleider betrokken bij Jamaloodins verkiezingscampagne. F. zou samen met ‘Pretu’, die in zijn cel zelfmoord pleegde, de moord op Wiels hebben georganiseerd.
Jamaloodins advocaat heeft inmiddels een officiële klacht van het openbaar ministerie aan zijn broek gekregen. In een persbericht heeft hij feiten uit het onderzoeksdossier genoemd, die niet naar buiten mochten worden gebracht.

Wiels - strand Marie Pompoen - 2 - 09.2013 - agbroek - resized

Strand Mari Pompun waar Helmin Wiels werd vermoord; foto © Aart G. Broek

CARLOS MONK, minister van bestuur, aansluitend van onderwijs 2011-2012
Verklaarde eind 2012: “Ik ben geboren in Colombia en als ik daar had gewoond zou ik lid zijn geweest van de FARC.” Pas na aandringen van woedende Curaçaoënaars kwamen er excuses. Hij was net als Wiels lid van PS en drukte er in 2012 gratis onderwijs voor iedereen door. Omdat de schatkist onder minister Jamaloodin de bodem had bereikt, moest de Curaçaose raffinaderij, een overheids-nv, hiervoor tien miljoen ANG (ca. vier miljoen euro) ophoesten.

Kort voor de moord op Wiels beschuldigden Monk en Wiels elkaar openlijk van wanbeleid en leugens. Monk zoekt sindsdien zijn heil bij Schotte’s MFK.
Drie weken geleden verklaarde Monk dat hij verdachte is in de zaak Maximus, waarin onderzoek wordt gedaan naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels. Hij werd anderhalf uur verhoord door het Recherche Samenwerkingsteam, volgens Monk de ‘Gestapo van Den Haag’. De oud-minister is niet vastgezet.

Wiels - strand Marie Pompoen - 3 - 09.2013 - agbroek - resized

Gedenktekens voor Helmin Wiels op het strand van Mari Pompun; foto © Aart G. Broek

ROBBIE DOS SANTOS, loterijbaas en geldschieter van MFK
Oud-premier Helmin Wiels (PS) zei kort voor zijn dood de illegale loterijen op Curaçao te zullen aanpakken. Volgens hem was onder meer Robbies Lottery, eigendom van Jamaloodins halfbroer Robbie dos Santos, hierbij betrokken. Na de moord op Wiels dook de naam van Dos Santos daarom al snel op als mogelijke opdrachtgever. Hij ontkende en zei geweld ten strengste af te keuren. Sinds dinsdag is hij officieel verdacht.
Dos Santos is een belangrijke financier van Schotte’s partij en zou op zijn beurt zijn loterijketen hebben gebruikt als dekmantel voor witwassen en belastingsfraude. Daarvoor werd hij in 2012 enkele dagen vastgezet en justitie liet zijn tegoeden in Amerika ter waarde van zo’n $ 60 miljoen bevriezen. Elmer Wilsoe (PS), destijds justitieminister in Schotte’s kabinet, deed op eigen houtje een poging om het beslag opgeheven te krijgen. Tot woede van Nederland. De fraudezaak tegen Dos Santos loopt nog.

Wiels - strand Marie Pompoen - 4 - 09.2013 - agbroek - resized

Gedenktekens voor Helmin Wiels op het strand van Mari Pompun; foto © Aart G. Broek 2013

GERRIT SCHOTTE, premier van Curaçao 2010-2012
Hoewel het onderzoek naar aanstaande ministers geheim is, wist heel Curaçao dat hun premier had deelgenomen aan illegale activiteiten, sc huldig was aan creditcardfraude, in ruil voor gunsten geld had aangenomen van loterijbaas Robbie dos Santos en twijfelachtige connecties had met maffiabaas Francesco Corallo.
De stichting Akshon Sivil (Burgerlijke Actie) wist intussen de hand te leggen op vijftig ongebruikelijke geldtransacties uit de tijd dat Schotte nog gedeputeerde was van economische ontwikkeling. Zo was er in 2010 regelmatig een smak dollars van Corallo’s bedrijven naar Schotte’s rekening gegaan, of naar die van Schotte’s vriendin. Volgens de Curaçaose klokkenluiderssite Curaleaks nam zij het geld soms contant op in Miami, of sluisde zij het door naar de rekening van Schotte.
Eind mei werden Schotte en zijn vriendin een week vastgehouden voor verhoor. Sindsdien is de oud-premier officieel verdachte in de witwas- en fraudezaak ‘Babel’.

Ontleend aan Trouw, 4 augustus 2014.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter