blog | werkgroep caraïbische letteren

Wij verlangen onze vrijheid!

Hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, Cees Maris, neemt afscheid met zijn filosofische theatervoorstelling Wij verlangen onze vrijheid! De première vindt plaats op vrijdag 17 mei 2013 in de Lutherse Kerk Amsterdam, 15.00 uur, toegang gratis.

Op vrijdag 17 mei aanstaande neemt Cees Maris, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, afscheid met Wij verlangen onze vrijheid! Maris’ afscheidsrede, waarin hij zelf de rol van rechter speelt, heeft de vorm van een theatrale rechtszaak over slavernij, met de historische figuren Capitein, Locke en de slavin Virginia als hoofdpersonen. Daarbij komen naast slavernij actuele thema’s aan de orde zoals de objectiviteit van recht en rechtspraak en de verhouding van staat en religie. De voorstelling haakt aan bij de Herdenking Slavernijverleden 2013 en is verbonden met twee andere manifestaties over slavernij in het Stadsarchief en Bijzondere Collecties.

Wij verlangen onze vrijheid! vertelt het verhaal van de rechtszaak van de slavin Virginia die haar vrijheid opeist. De advocaten Capitein en Locke spelen nogal dubbelzinnige rollen in deze zaak. De theoloog Jacobus Capitein was als Afrikaanse jongen zelf slaaf geweest, maar pleitte in zijn Leidse proefschrift voor slavernij. De filosoof John Locke verwierp slavernij omdat hij vond dat alle mensen gelijk zijn, maar bezat aandelen in de slavenhandel. De uitslag van het proces staat dus niet bij voorbaat vast. Zang van de Ghanese Rebecca Atanga geeft het toneelstuk muzikale verdieping. Maris’ theatrale afscheidsrede gaat niet alleen kritisch in op slavernij, maar ook op de geloofwaardigheid van recht en rechtspraak, de publieke rol van religie, de objectiviteit van academisch onderzoek en de verhouding tussen waarheid en schoonheid. Een belangrijke actuele vraag is: Moet de rechtsstaat neutraal zijn of mag hij steunen op religieuze argumenten? Meer in het algemeen: wat is waarheid?

Met dit filosofisch theater sluit Maris zijn eigen unieke traditie af. Hij is de enige Nederlandse hoogleraar die zijn publieke redes de vorm geeft van filosofisch theater. Wij verlangen onze vrijheid! vormt een drieluik met zijn theatrale oraties Horror Vacui (1989) en De dans van Zarathustra (2004).

De première van Wij verlangen onze vrijheid! in de Lutherse Kerk is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Wij verlangen onze vrijheid! is hierna nog viermaal te zien in het Stadsarchief Amsterdam en in Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam in combinatie met de tentoonstelling Slavernij verbeeld. In het Stadsarchief is de voorstelling onderdeel van Amsterdam en de slavernij. Maris levert met zijn filosofisch theater een bijzondere bijdrage aan de Herdenking Slavernijverleden 2013. Zie voor de data de speellijst onderaan dit persbericht.

Vanaf 17 mei is ook het boek Wij verlangen onze vrijheid! verkrijgbaar. Het bevat een uitgebreide versie van de toneeltekst en historische en filosofische achtergrondinformatie. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel, alsmede via www.bol.com en de website van uitgeverij Duizend & Een www.uitgeverij1001.nl. Voor meer informatie info@uitgeverij1001.nl.

Tekst: Cees Maris
Regie: Ab Gietelink
Acteurs: Ab Gietelink, Raymi Sambo, Urmie Plein, Maureen Tauwnaar
Zang: Rebecca Atanga
Wetenschappelijk advies: Aspha Bijnaar
Productie: Theater Nomade

Wij verlangen onze vrijheid! is mede mogelijk gemaakt door steun van het Amsterdams Universiteitsfonds.

Speellijst 2013 Wij verlangen onze vrijheid!

Vr 17 mei       15u     Amsterdam    Lutherse Kerk/Aula UvA (gratis toegang)
Zo 2 juni         15u     Amsterdam    Stadsarchief
Zo 9 juni         15u     Amsterdam    Stadsarchief
Zo 16 juni      15u     Amsterdam    Bijzondere Collecties
Zo 23 juni      15u     Amsterdam    Bijzondere Collecties

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter