blog | werkgroep caraïbische letteren

Vuurdans, hoogtepunt van Earth Hour

door Edward Troon

Suriname was zaterdagavond één van de 147 landen waar het licht tijdens ‘Earth Hour’ werd gedoofd. Deze wereldwijde happening, een initiatief van het World Wildlife Fund (WWF), werd net als vorig jaar op het Onafhankelijkheidsplein gehouden.

Honderden mensen kwamen op het Plein bijeen om de grootste vrijwilligers actie ter wereld te ondersteunen. Sommigen hadden kaarsen en waxinelichtjes bij zich. Velen maakten er een picknick avond van. Tarpoline zeiltjes werden uitgespreid, koelboxen met drankjes uitgestald en uit de tassen de versnaperingen genuttigd.

Spektakel
Om vijf voor half negen was het presidentieel paleis donker. De fakkeldragers omringden het eerste podium, waarop het koor plechtig en uit volle borst ‘Mi kondre tru, mi lobi yu’ ten gehore bracht. Natuurlijk zonder elektrische versterking, anders hoefde het licht toch niet uit. Terwijl het koor meer liederen zong, maakten de aanwezigen zich ongerust over de stralende verlichting van het ministerie van Financiën, De Nationale Assemblee, de Congreshal en de standbeelden van Lachmon en Pengel. Eindelijk, om kwart voor negen had men de lichtschakelaar bij deze gebouwen ook omgezet. Zelfs de vlaggen op het plein wapperden in het donker.

Inmiddels werd het publiek in beweging gebracht door de ‘Alla Kondre Dron’ gedirigeerd door Wilgo Baarn. De tabla, sambura, apinti drum en andere slaginstrumenten hoeven nooit elektrisch te worden versterkt. De tonen van de ‘Alla Kondre Dron’ vloeiden soepel over in de muziek van de capoeira (spreek uit Kapuwera). Deze Braziliaanse gevechtsdans was de perfecte inleiding naar het hoogtepunt van de avond: de vuurdans.

Succes
De vuurdans is gevaarlijk en spectaculair. De houtstapel werd netjes gerangschikt, vakkundig in brand gestoken, wat een mooie hoge vlam opleverde die het omringende publiek in een gele gloed zette. De ohhh’s en ahhhh’s klonken luid nadat de Marron artiesten het vuur hadden uitgedanst. Vakkundig werden de laatste gloeiende houtjes door een danser al zittend uitgedrukt, zodat de brandweer in de kazerne kon blijven.

Tegen half tien werden mini hete luchtballonen opgelaten waarmee de Surinaamse versie van Earth Hour werd afgesloten. Het cijfermatige succes van gisteravond zal pas komende week bekend zijn. Tijdens het evenement van vorig jaar werd in totaal 4% minder elektriciteit gebruikt dan gebruikelijk op dat tijdstip. Voor de mensen op het Onafhankelijkheidsplein was de avond echter mooi en succesvol. De verbinding met de aarde was duidelijk voelbaar.

Earth Hour is een symbolische actie, waarmee op sympathieke wijze aandacht gevraagd wordt voor de toestand waarin de aarde zich bevindt en acties ondernomen worden om dit te verbeteren. De gezamenlijke impact van de ruim 7 miljard mensen op aarde is dusdanig dat we per jaar anderhalf keer zoveel consumeren als dat de aarde kan opbrengen.

[uit Starnieuws, 1 april 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter