blog | werkgroep caraïbische letteren

Voorbij: het carnavalsspektakel van Rio 2017

Het grootste carnavalsspektakel van het jaar is weer voorbij: natuurlijk het wervelende sambafeest van Rio de Janeiro. Een keuze uit het overvloedige fotomateriaal.

27/02/2017- Rio de Janeiro- RJ, Brasil- Carnaval 2017 – Desfile na Sapucaí – Beija-Flor – Grupo Especial.
Foto: Fernando Grilli / Riotur

 

27/02/2017- São Paulo- SP, Brasil- Desfiles das escolas de samba do Grupo de Acesso do Carnaval 2017 de São Paulo. Desfile da Colorado do Brás. Foto: Paulo Pinto / LIGASP / Fotos Públicas

 

Fotocredits: Todd Southgate, Fernando Maia Riotur, Sabrina Sato, Alexander Durão, Paulo Pinto, AFP.

 

Carnaval voorbij, Portela wint Rio parade

 

 

De Portela sambaschool van Brazilië is gekroond tot kampioen van het Carnaval van Rio de Janeiro. De school heeft de impact op het milieu als gevolg van de instorting van een dam belicht. Tijdens de parade had Portela op een van de drijvers de vernietiging van de rivier Doce in 2015 afgebeeld.

 

Eén van de meest dramatische praalwagens van Portela vertoonde de wanhoop van de vissers na de ramp in 2015. (Foto: AFP)

De dam werd gebruikt om afval van een ijzerertsmijn in de buurt van de stad Mariana te houden. Portela is de meest succesvolle sambaschool van Rio, maar had de wereldberoemde parade in de afgelopen 33 jaar niet gewonnen. Een panel heeft de school de hoogste cijfers gegeven in de meeste categorieën waaronder kostuums, ritme en de kwaliteit van het samba lied dat was gecomponeerd voor carnaval van dit jaar. Zodra de eindscore bekend was, begonnen duizenden supporters het succes te vieren in Rio’s Sambadrome. Portela heeft 269,9 punten gescoord, eentiende meer dan de runners-up Mocidade met 269,8.

Portela is één van de meest traditionele sambascholen van Rio. In de afgelopen decennia is zij steeds overschaduwd door jongere rivalen. Sinds 1984 was het Portela niet gelukt de carnaval titel te winnen. “Het wachten is voorbij,” zei Portela-president, Luis Carlos Magalhaes. “We hoeven dat niet meer te vermelden.”

In parade van dit jaar heeft Portela zich gericht op de bron van leven: de verhalen, mythen en legenden rond een aantal van de bekendste rivieren ter wereld, met inbegrip van de Nijl en de Mississippi. De school heeft zijn praalwagens en drijvers gebruikt om het verhaal in overwegend blauwe en witte kostuums van haar 3.400 leden tijdens de 75 minuten durende parade te ontvouwen. “We verdienden om te winnen, meer dan wie dan ook,” zei Magalhaes. “We hebben heel hard gewerkt.”

 

[Tekst van Starnieuws, 2 maart 2017]

on 28.02.2017 at 18:25
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter