blog | werkgroep caraïbische letteren

Verbonden door erfgoed: Ghana en Nederland

Op donderdagavond 11 februari (20.00 – 21.30) vindt het derde deel van de reeks ‘Verbonden door erfgoed’ plaats, over Ghana en Nederland.

In samenwerking met het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt

Hoe komt de gedeelde geschiedenis van Nederland en Ghana naar voren in de objecten van het Rijksmuseum? Conservator Gijs van der Ham vertelt over deze geschiedenis naar aanleiding van een bijzonder doosje van goud en schildpad, gemaakt in opdracht van de West-Indische Compagnie. Vervolgens gaat hij in gesprek met documentairemaker Jean Hellwig, antropologe Marleen de Witte en freelance onderzoeker Valika Smeulders.

Elmina-646x350

Het slavenfort Elmina voor de Ghanese kust

In dit derde deel van de reeks ‘Verbonden door erfgoed’ vertelt conservator Gijs van der Ham naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Dof goud. Ghana en Nederland sinds 1593 over de betekenis van erfgoed voor de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Ghana. Hoe zit deze geschiedenis in elkaar, en hoe zien we dit terug in erfgoed? Welke perspectieven zijn in het erfgoed vertegenwoordigd? Kunnen we wel spreken van een gezamenlijk, evenwichtig beeld van het verleden als de machtsverhoudingen sterk uiteenlopen? Hoe anders is het nu dan toen? Is er sprake van wederzijds begrip, van een gezamenlijk optrekken, of blijft erfgoed vooral een representatie van de positie van Nederland daar?

Van der Ham vertelt over de Ghanees-Nederlandse geschiedenis aan de hand van een prachtige, met goud beklede en van schildpad gemaakte doos die de West-Indische Compagnie in 1749 voor stadhouder Willem IV liet maken, afkomstig uit de Rijksmuseumcollectie. Na zijn presentatie volgt een tafelgesprek tussen de auteur, documentairemaker Jean Hellwig, antropologe Marleen de Witte en freelance onderzoeker Valika Smeulders. Publiekshistoricus Paul Knevel treedt op als moderator.

Over de sprekers

Gijs van der Ham is sinds 2001 (senior) conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. Bij heropening van het museum publiceerde hij in 2013 De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen. In 2000 verscheen van zijn hand 200 jaar Rijksmsueum. Geschiedenis van een nationaal symbool.

Jean Hellwig is documentaireregisseur en werkt als producer voor Africa Interactive. Hij produceerde de Ghanees-Nederlandse film See you, Amsterdam en raakte gefascineerd door de vertelcultuur van Kwaku Ananse. Deze verhalen werden als gevolg van de driehoekshandel in slaven en goederen verspreid over drie continenten. Hellwig produceerde het mediaproject Anansi Masters en diverse documentaire projecten over migratie tussen Afrika en Europa zoals ‘Surprising Europe’ voor Al-Jazeera en ‘Behind the Cornfield’ voor de Ghana Broadcasting Corporation.

Marleen de Witte is cultureel antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft onderzoek gedaan naar de dynamiek van cultureel erfgoed in hedendaags Ghana en de rol van religie en van de media daarin. Momenteel onderzoekt zij hoe Amsterdamse jongeren van diverse Afrikaanse en Afro-Caribische afkomsten hun Afrikaanse roots vormgeven – met beeld, muziek, dans, kleding, haardracht – en inzetten in de identiteitsdynamiek van de multiculturele stad.

 

Valika Smeulders

Valika Smeulders

Valika Smeulders is freelance onderzoeker gespecialiseerd in maatschappelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden. Zij schreef een proefschrift over erfgoedorganisaties en de presentatie van het slavernijverleden in Ghana en Zuid-Afrika, Suriname en Curaçao. Over sporen van dat verleden in Nederland schreef zij o.m. mee aan Op zoek naar de Stilte. Met Pasado Presente werkt ze aan het ontsluiten van het koloniale verleden van Den Haag, in samenwerking met erfgoedinstellingen, universiteiten en sociaal-culturele organisaties.

Paul Knevel (moderator) is als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA en is coördinator van de master Publieksgeschiedenis.

Verbonden door erfgoed: de Landenreeks in SPUI25

De Landenreeks is een boekenserie van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum uitgegeven door uitgeverij Vantilt. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van in de eerste plaats het Rijksmuseum wordt het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Indonesië, Japan, China, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana, Suriname en Brazilië. In SPUI25 bespreken we brandende vragen omtrent die gemeenschappelijke geschiedenissen. Handel, ontmoetingen, culturele uitwisseling, en overheersing: wat voor rol speelt erfgoed toen en nu? En erfgoed niet als ‘nation building’ maar als grondstof voor internationale samenwerking: (hoe) werkt dat?

Waar: Spui 25-27
1012 XM Amsterdam

Wanneer: Donderdag 11 februari 2016

Aanmelden: Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter