blog | werkgroep caraïbische letteren

'Van Suriname naar Tongar'

Paramaribo – Een stukje van de Javaanse geschiedenis is in de documentaire Van Suriname naar Tongar vastgelegd door Jakiem Asmowidjojo. De documentairemaker heeft de periode waarin een groep van twaalfhonderd Javaanse contractarbeiders in 1954 terugging naar Indonesië flimisch gedocumenteerd. Ontevredenheid over de leef- en werkomstandigheden in Suriname en de miskenning vanuit het koloniaal bestuur heeft daarbij een grote rol gespeeld. Dat meldt het ministerie dinsdag in een persbericht.

javanen_terug_naar_indonesie_Detailfoto

Allemaal Javaanse mannen op het ministerie. Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Asmowidjojo heeft maandag een bezoek gebracht aan minister Moestadja. “De Surinaamse geschiedenis, in het bijzonder de arbeidshistorie, moet worden vastgelegd voor de samenleving”, was Moestadja’s eerste reactie op de flm. Hij plaatst dit in het licht van de moderne tijd. Uit die “documentatie kan er informatie worden ontleend met als doel om actualiteiten en maatschappelijke vraagstukken beter te begrijpen”.

Destijds ontbeerden de contractarbeiders arbeidsbescherming en sociale zekerheid. Hierdoor ontstond het verlangen om terugkeren naar het land van herkomst. In plaats van Java kwamen ze in West-Sumatra en wel in Tong West-Sumatra en wel in Tongar terecht. Daar aangekomen bleek dat zij van de wal in de sloot terecht waren gekomen en dat Suriname toch niet zo slecht was. Na hard werken hebben ze het dorp Kompong Suriname gesticht.

 

Javaanse Eve Tirto3

De Javaanse Eve Tirto

De documentaire is bedoeld om families en vrienden in Suriname en Indonesië na zestig jaar weer bij elkaar te brengen. De eerste vertoning van de documentaire vond afgelopen week plaats aan de Palisadeweg in Leleydorp en heeft gezorgd voor ontroering bij vooral de ouderen. Volgens het ministerie zijn er ook voorbereidingen getroffen om het historische pand aan de Wagenwegstraat de bestemming te geven van een arbeidsmuseum. Dit gaat om het vroegere woonhuis van slavenbazin Elisabeth Samson uit 1700. Momenteel worden mogelijkheden bekeken om het pand te restaureren.

[uit De Ware Tijd, 20/09/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter