blog | werkgroep caraïbische letteren

Uitnodiging Boekensalon Maria Sibylla Merian

Op donderdag 20 oktober om 17.00 uur bent u van harte uitgenodigd voor een Boekensalon bij de Bijzondere Collecties ter gelegenheid van de verschijning van de facsimile uitgave van Metamorphosis Insectorum Surinamensicum – Verandering der Surinaamsche insecten. Dit boek werd in 1705 gepubliceerd en wordt beschouwd als het meesterwerk van Maria Sibylla Merian, een van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de 17de eeuw.

Merian_(1)_2

 

Tijdens deze Boekensalon op 20 oktober hebben we een aantal sprekers die ingaan op het belang van het werk van Merian. Ook is het mogelijk het boek aan te schaffen (zolang de voorraad strekt).

Sprekers
Tinde van Andel (1967) promoveerde in 2000 op wilde planten die door indianen in Noordwest-Guyana werden gebruikt. Zij vervolgde  haar etnobotanisch onderzoek in Suriname, West- en Centraal-Afrika en het Caribisch gebied. Zij is werkzaam bij Naturalis Biodiversity en aangesteld als hoogleraar Ethnobotany in Wageningen en als hoogleraar History of Botany and Gardens in Leiden.

Bert van de Roemer (1965) is universitair docent aan de afdeling Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zijn interessegebieden zijn de geschiedenis van het verzamelen, de relatie tussen de beeldende kunsten en natuurwetenschappen, en het culturele leven in Amsterdam in de vroegmoderne periode. Hij publiceerde onder andere over de Nederlandse verzamelaars Simon Schijnvoet (History of Science 2004), Frederik Ruysch (Journal of the History of Collections 2012) en Levinus Vincent (Public Domain Review 2015).

Hans Mulder (1961) is conservator van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij tot 2011 werkte als conservator gedrukte werken en docent geschiedenis van het gedrukte boek. Hij publiceerde over boek- en natuurhistorische onderwerpen. Mulder was onder andere voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.

 

Maria-Sibylla-Merian-insecten-2016

Intekenen op het boek
Het is nu al mogelijk om het boek te bestellen via deze link. Nu kan dat voor de speciale introductieprijs van 99 euro (incl. verzendkosten) i.p.v. 119 euro excl. verzendkosten!

Het boek verschijnt in een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, en wordt uitgegeven door Lannoo.

 

Adres en bereikbaarheid
Bijzondere Collecties UvA
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam

De Bijzondere Collecties bevinden zich aan de Oude Turfmarkt, tegenover de Munttoren, en zijn bereikbaar vanaf het Centraal Station met de tramlijnen 4, 9, 16 en 24 (halte Spui).

Boekensalon 20 oktober
16.30 uur inloop, 17.00 uur start het programma. Na het inhoudelijke programma vindt een borrel plaats en bestaat de mogelijkheid het boek aan te schaffen, einde programma om 19.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via onderstaande knop.

U kunt zich hier aanmelden

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter