blog | werkgroep caraïbische letteren

Toekomst Leerstoel Caribische Letteren onzeker

door Otti Thomas

Den Haag – De toekomst van de bijzondere Leerstoel Caribische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam is onzeker. Binnen een aantal weken moeten er nieuwe sponsors gevonden worden, zegt bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen.

Michiel van Kempen foto Frank Consen

Michiel van Kempen. Foto © Frank Consen

Caribische Letteren werd in 2006 opgericht als bijzondere leerstoel binnen de studierichting Neerlandistiek. Hoofdsponsor was destijds de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek. In 2011 viel die financiering weg, maar was Fundashon Bon Intenshon van zakenman Gregory Elias bereid om als hoofdsponsor te fungeren. De Curaçaose stichting wilde de financiering ook in 2015 voortzetten, maar stelde als voorwaarde dat er ook een substantiële bijdrage moest zijn van andere sponsors. “Ik heb alle begrip voor het standpunt dat zij het niet alleen willen doen,” aldus Van Kempen.
Onderhandelingen met een tweede grote sponsor bevonden zich in een afrondende fase tot Van Kempen te horen kreeg dat die financierder zich toch terugtrok, waarmee ook niet meer aan de voorwaarde van Fundashon Bon Intenshon wordt voldaan. De eerste colleges over de Caribische literatuur staan gepland voor eind januari, zodat Van Kempen nog maar een paar weken heeft om nieuwe sponsors te vinden. Het gaat om een jaarlijks bedrag van zo’n 20.000 euro. “Er is ook in Nederland een stichting bereid om een bijdrage te leveren, maar dat zijn geen grote bedragen, want stichtingen beschikken meestal niet over veel geld. Bedrijven als Shell en Philips sponsoren ook leerstoelen, maar dan wel binnen hun vakgebied,” aldus de hoogleraar.

Noordoostpassanten2
Van Kempen benadrukt dat het verdwijnen van de leerstoel als gevolg heeft dat er geen colleges meer worden gegeven over Caribische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, maar dat hij ook geen gastcolleges meer zal geven in Suriname of aan de University of Curaçao. Ook vervalt de begeleiding voor promovendi, waarvan oud-Amigoe journalist Jos de Roo de meest recente was. Een aantal mensen is nog bezig met de afronding van hun proefschrift over uiteenlopende onderwerpen, zoals de Papiamentstalige literatuur van Aruba, de invloed van zendelingen op de Caribische literatuur, de rol van de media tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname en een analyse van het Caribisch existentialisme, een stroming waar bijvoorbeeld Tip Marugg en Boeli van Leeuwen toe behoorden. “Zij krijgen dan geen begeleiding meer van een literatuurwetenschapper,” aldus Van Kempen, die hoopt dat hij de komende weken toch nog een financierder die het belang van Caribische literatuur onderschrijft.

[uit Amigoe, 12 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter