blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Theo Para kondigt nieuw boek aan

Publicist Theo Para heeft zijn nieuwe boek aangekondigd. Het gaat heten De Schreeuw van Bastion Veere, deel 2 en verschijnt in het najaar. Para maakte dit donderdag bekend tijdens het veel beluisterde Nederlandse programma NOS radiojournaal. Hij was er hoofdgast in verband met het 8 Decemberstrafproces. De dienstdoende reporter verstond de titel blijkbaar niet goed en sprak van De schreeuw van Bastiaan Veere.

Theo Para

 

Theo Para noemde de Decembermoorden van 1982 “het meest weerzinwekkende onderdeel van een totalitaire machtsgreep” in Suriname. Hij wees op het in brand schieten van radiostations, een krantengebouw en een vakbondsgebouw, op de verschijningsverboden, de censuur en de militarisering van de samenleving. Hij besprak ook de afschaffing van algemene verkiezingen en het parlement in 1983.

De Schreeuw van Bastion Veere is een kritische beschouwing op de rechtsorde van Suriname aan de hand van de Decembermoorden. Deel 2 wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep in Amsterdam. Deel 1 verscheen eveneens bij Van Gennep – met een voorwoord van Gerard Spong – in 2009. Deel 2, evenals Deel 1 een verzamelbundel, bevat essays en columns sinds het aantreden van de hoofdverdachte van de decembermoorden als president in 2010, alsook niet eerder gepubliceerde brieven en teksten. Dit jaar, op 8 december, is het 35 jaar geleden dat de folteringen en moorden plaatsvonden.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter