blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname en Indonesië benadrukken belang archiefwezen

Suriname en Indonesië hebben een speciale samenwerking op het gebied van het archiefwezen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), dat verantwoordelijk is voor de nationale archieven en waaronder het Nationaal Archief Suriname (NAS) valt, acht het daarom erg belangrijk dat deze samenwerking voortgezet wordt.

archieven-indonesie

Minister Mike Noersalim in gesprek met ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië. (Foto: Biza)

 

Tijdens een joint commission, die naar verwachting in maart 2017 wordt gehouden, zullen concretere afspraken hierover worden gemaakt. Dit is één van de zaken die aan de orde zijn gekomen gedurende een bezoek van ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië aan Biza-minister Mike Noersalim. Suriname beschikt reeds over een database waarin de gegevens zijn opgeslagen van de Javaanse immigranten, die toentertijd uit Indonesië naar Suriname werden gehaald. Indien de archieven ontsloten worden, dan hebben de nakomelingen van deze immigranten gemakkelijker toegang tot hun geschiedenis. De Indonesische ambassade organiseert reeds familietrips voor personen die Indonesië willen bezoeken of hun familie daar willen terugvinden.

Eenheid in verscheidenheid
Indonesië bestaat uit ruim 17.000 eilandjes, met meer dan 200 etniciteiten, religiën en culturen, die allemaal in vrede met elkaar leven. De officiële voertaal is Bahasa. Indonesië en Suriname hebben onder meer gemeen dat zij dezelfde kolonisator – Nederland – hadden. Toen Indonesië streed voor zijn onafhankelijkheid, verspreidde zij onder meer via de scholen de boodschap van eenheid in verscheidenheid. Op alle scholen werd onderwijs gegeven in dezelfde taal. Bovendien werd het verhaal van eenheid ook bij andere gelegenheden, zoals bij de wajangopvoeringen, verteld. Daardoor is een zekere verbondenheid ontstaan. Ook in Suriname zijn er diverse bevolkingsgroepen, diverse culturen en diverse religiën die in vrede met elkaar leven.

Culturele en handelsbetrekkingen
De ambassadeur gaf aan blij verrast te zijn, toen hij gaandeweg zijn ambtsperiode in Suriname merkte dat de Surinamers van Javaanse afkomst de taal, cultuur en adat (gewoonten) van hun uit Indonesië afkomstige voorouders op heel goede wijze hebben weten te behouden. De Indonesische ambassadeur stelde dat het tijd is om de culturele banden tussen beide landen uit te breiden met economische relaties. Als minister Handel en Industrie ad interim, hoorde minister Noersalim de ambassadeur aan over diverse mogelijkheden die er zijn op handelsgebied.

De diplomaat maakte gewag van een traditioneel houten Javaans huis, dat aan de Ringweg is opgezet en welke tijdens de Indofair werd gepromoot. Hij hoopt dat ondernemers in Suriname samenwerkingsverbanden aangaan met die van Indonesië om soortgelijke huizen in Suriname op te zetten. De Indonesische ambassade organiseert jaarlijks zakenreizen voor ondernemers om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen in Indonesië. Dit heeft onder andere al geleid tot samenwerkingsverbanden op het gebied van farmacie.

Gedegen burgerregistratie
Tijdens het beleefdheidsbezoek kwam ook de burgerregistratie ter sprake. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken is een belangrijk beleidsgebied van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens ambassadeur Supratikto heeft zijn land een eigen systeem ontworpen met een gedegen burgerregistratie. Het land telt ruim 250 miljoen inwoners die verspreid over duizenden eilanden wonen. Net als in Suriname wordt ook in Indonesië gewerkt met een identiteitskaart.

Ten slotte kwam aan de orde het Bali Democracy Forum, dat op 8 en 9 december 2016 in Bali, Indonesië wordt gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkomst, waaraan leiders uit verschillende landen deelnemen, staan democratie en vrede centraal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is dit jaar via de ambassade uitgenodigd om te participeren aan het Forum.

 

[van Starnieuws, 13 november 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter