blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Suriname 2015 NVMS special

door Nico Eigenhuis

NVMS de naam

De naam Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname (NVMS) past als een handschoen. Volks benadrukt enerzijds nog eens dat het de hele natie betreft, en roept anderzijds direct ook assocaties op met apinti, gamelan en baithak gana. De school is in 2006 opgericht in een dan ruim 30 jaar onafhankelijk land. Het feit dat de school ongeveer 1000 jonge leerlingen heeft die veelal in de avonduren braaf hun lessen volgen betekent dat een goede basis is voor de ontwikkeling van de Surinaamse muziek in de brede zin des woords. Tijdens de lessen worden kwaliteiten ontwikkeld die zijn in te zetten in genres als Surinaams Klassiek, Klassiek Surinaams, Suripop, Paramaribop en wat dies meer zij. Het begint allemaal met muziekles en instrumentbeheersing.

 

NVMS het gebouw

Na 1863 werd door het Bisdom Paramaribo gestart met het verwerven van de panden voor de grote pastorie. Deze panden zijn samengevoegd tot een geheel, dat ogenschijnlijk één pand is. Aan de Henck Arronstraat 21 zijn thans in de verworven panden diverse leslokalen aanwezig, die zijn vernoemd naar steunpilaren van de Surinaamse muziek zoals Eddy Snijders, Eddy Vervuurt en Lenie Healy. Er zijn aparte voorzieningen voor slagwerk, toetsen, een kleine concertzaal en er is een kunsthal die ook kan dienen als tentoonstellingsruimte. Er zijn ook kantoorruimten verhuurd aan anderen, en op de bovenste etage wonen er Filippijnse verpleegkundigen in dienst van het katholiek ziekenhuis St. Vincentius.

NVMS de initiators

De NVMS heeft twee gedreven initiators; Karin Refos, die uit een muzikale familie komt, en Jörgen Raymann die naast comedian ook een bekwaam zanger is. Zij hebben kans gezien om een enthousiast docentencorps om zich heen te verzamelen, en zorgen voor goede contacten met de diverse sponsors. Beide zijn ze niet bang zelf de handen uit de mouwen te steken, en eventuele tegenslagen het hoofd te bieden. Over zowel Karin als Jörgen valt veel meer te vertellen, voor wie meer wil weten is het een kwestie van even googelen.

 

NVMS activiteiten

Met een feestelijk 5-jarig jubileumconcert, een tribute aan Johannes Nicolaas Helstone, specifieke aandacht voor slechtzienden, en een samenwerking met het Nederlands Blazers ensemble heeft de NVMS de nodige bijzondere aandacht gekregen van de media, en goodwill gekweekt bij het publiek. Denk hiernaast ook nog eens aan het Youth Orchestra of the America’s en de jaarlijkse medewerking aan het Suriname Jazz Festival.
Er wordt tijdens de opleiding ook apart aandacht besteed aan praktische aspecten van muzikant zijn, zoals onderhoud en reparatie van instrumenten. Gastdocenten zorgen voor frisse inbreng in de ontwikkeling van de kwaliteiten van de studenten. Sommige van ze zijn zelf nog jong, zoals bijvoorbeeld saxofonist Tim Wes.

NVMS mediatheek

Recent wordt door de NVMS gewerkt aan het opzetten van een mediatheek. Er zijn diverse boeken met en over Surinaamse muziek en muzikanten. Hiernaast zijn er DVD’s en CD’s met naast bekende namen als Kid Dynamite en Lieve Hugo ook minder bekende namen als Lex van Spall en Jopie Vriese. Met de nieuwe mediatheek wordt een belangrijk deel van het muzikale erfgoed van Suriname geconserveerd. Het zou niet verkeerd zijn als er naast de reeds bestaande biografieën over Kid Dynamite en Eddy Snijders er nog meer zouden verschijnen, en er het nodige onderzoek wordt gedaan; zoals bijvoorbeeld naar de herkomst en inhoud van Soko-psalmen, en de invloed van Surinaamse muzikanten op de Nederlands muziek. Mensen als Lex van Spall, Nedly Elstak en Steve Boston hebben wat het laatste betreft namelijk een grote rol gespeeld.

 

Typhoon

Typhoon is door het Surinaams conservatorium naar Suriname gehaald i.s.m. de Nederlandse ambassade. Op 7 maart 2015 is in hotel Torarica een optreden van deze rapper, die bekend is van radio en TV. Aanleiding is de presentatie van zijn succes-CD Lobi da basi, dat zich laat vertalen als Liefde overwint. Met hem zijn er ook andere nieuwe sterren aan het firmament, met roots in de rap of reggae, zoals bijvoorbeeld Kenny B. In Suriname is Zulile Blinker actief met het doceren van Poetry en Spoken word. Hiermee wordt aangesloten op aandacht die er is gekweekt voor Surinaamse poëzie door o.a Denise Jannah en Dave MacDonald.

BS

Een BS is een Bekende Surinamer. Tijdens mijn verblijf in Suriname spot ik o.a. de zanger van Trafassi, Edgar – Bugru – Burgos, Typhoon, Henk MacDonald, Dave MacDonald, Marlon Tjon Akon, Dominique Ravenberg, Mavis Noordwijk en Pablo Nahar. Het is vast geen toeval dat onder de bekende Surinamers veel muzikanten te vinden zijn. Ze vormen naast de voetballers een groep prominente Surinamers. Wie nagenoeg alles wil weten over Surinaamse muziek en muzikanten doet er goed aan het boek van Marcel Weltak aan te schaffen getiteld Surinaamse muziek in Nederland en Suriname . Voor de overzichtelijkheid is in dit boek voorbij gegaan aan Surinaamse muzikanten in andere landen, zoals bijv. Majoie Hajary (Frankrijk) en George Gambier (Duitsland). De laatste is bij de meeste Surinamers beter bekend als Lord Cammy.

NVMS viering 9-jarige bestaan

Op 14 maart 2015 werd het 9-jarig bestaan van de NVMS gevierd met de vernoeming van de Kunsthal naar Nicodemus Johannes Helstone, Suriname’s meest geroemde klassiek componist. Als eerste en eendaagse tentoonstelling werd in aanwezigheid van de schenker en tevens auteur van dit artikel de nieuwe muziekcollectie van de NVMS tentoongesteld, bestaande uit ca 350 items, met 80 jaar Surinaamse muziek van Lex van Spall tot Apoplectic. Aansluitend werd er een swingend en sprankelend optreden verzorgd door de docenten, aangevuld met Dave MacDonald, Marlon Tjon A Kon en gastzangeres Dominique Ravenberg. De laatste heeft als 18-jarige leerlinge van de NVMS al een winnende Suripop-compositie gezongen. We zullen nog veel van haar horen. Aan het 9-jarig bestaan is door de Surinaamse radio, TV-stations en kranten de nodige aandacht besteed.

 

Naar aanleiding van een bezoek aan Suriname in maart 2015.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter