blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse bibliotheek opent in Amsterdam

Dit weekend is in Amsterdam-Noord New Urban Café geopend, een ontmoetingsplaats en bibliotheek met boeken uit de nalatenschap van de Surinaams-Amsterdamse socioloog en schrijver Waldo Heilbron.

 

Het is de bedoeling dat de bibliotheek een ontmoetingsplaats wordt voor studenten en al wie verder belangstelling heeft voor thema’s als slavernij, kolonisatie, racisme en feminisme, zo stellen initiatiefnemers Mitchell Esajas en Jessica de Abreu van Urban Collective in Het Parool. De Heilbroncollectie, die enkele duizenden boeken omvat, moet het uitgangspunt worden voor allerlei activiteiten. Esajas stelt dat het belang van de collectie schuilt in het feit dat het veelal om boeken gaat die niet te vinden zijn in de openbare bibliotheek of in andere bibliotheken, zeker nu de bibliotheek van het Tropeninstituut is wegbezuinigd. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is weinig literatuur van zwarte schrijvers en over de Afrikaanse diaspora te vinden, aldus de initiatiefnemers.
Esajas: ‘Heilbron verzamelde boeken die bijdragen aan een niet-westers perspectief op de koloniale geschiedenis. Dat is nog steeds een belangrijk onderwerp. Het onderwijs op scholen en universiteiten heeft als uitgangspunt dat alle belangrijke kennis uit Europa komt. Daarmee gaat men helemaal voorbij aan de enorme rijkdom aan kennis en cultuur van het Afrikaanse continent.’
De collectie moet gezien worden als een startcollectie die kan groeien door giften en samenwerkingen met anderen, aldus de initiatiefnemers.

De initiatiefnemers willen verschillende activiteiten rond de collectie organiseren: leesclubs rond bepaalde thema´s, zoals hoe om te gaan met de erfenis van slavernij en kolonialisme, alledaags racisme en sociaal ondernemerschap, en een keer per maand een diner met een toonaangevende gast. Daarnaast denken de initiatiefnemers aan poetry nights, masterclasses, workshops, movie break downs, roundtable discussions et cetera.

Waldo Heilbron was als socioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en deed onderzoek naar de trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis. Hij wilde de geschiedschrijving en sociale wetenschap ‘dekoloniseren’ door alternatieve methodologieën te gebruiken en vanuit een kritisch perspectief te schrijven.

[van Bibliotheekblad, 15 juni 2015]

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter