blog | werkgroep caraïbische letteren

Steun de digitalisering van de slavenregisters

Wie was de moeder van Celestina? Wanneer is Jamba overleden? Hoe is Johannes uit de slavernij ontkomen? Welke rol speelde Abigaël de la Parra als slavenhoudster? U vindt het allemaal terug in de Surinaamse slavenregisters, het meest complete overzicht van alle slaafgemaakten en slavenhouders in Suriname tussen 1830 en 1863. Helaas zijn de slavenregisters voor vrijwel niemand te zien: de boeken zijn alleen te bekijken in het Nationaal Archief Suriname. Slechts een deel is op microfilm in het Nationaal Archief in Den Haag en die is heel moeilijk te doorzoeken.

 

Gravure uit Stedman

Om dat te veranderen is vorige week de campagne gestart ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Het doel is om de slavenregisters te digitaliseren en voor iedereen gratis via internet beschikbaar te maken. Iedereen kan dan op de computer de eigen voorouders terugvinden. Zo maken we ons slavernijverleden zichtbaar en brengen het dichtbij.

Een team van Nederlandse en Surinaamse geschiedschrijvers, gesteund door archieven, NiNsee en andere organisaties zet zich daar belangeloos voor in. Maar ze kunnen het niet alleen: uw hulp is nodig! Om alle mensen in slavernij zichtbaar te maken is 25.000 euro nodig en voldoende vrijwilligers. Binnen één week hebben zich al ruim 200 vrijwilligers gemeld en is al een kwart van het benodigde geld ingezameld. Het begin is, maar we zijn er nog niet! Helpt u mee om het mogelijk te maken?

 

Coen van Galen

Doneer om de slavenregisters openbaar te maken, klik hier
Meld u aan als vrijwilliger, klik hier

Hartelijk dank,
Maurits Hassankhan (AdK Paramaribo)

Coen van Galen (RU Nijmegen)

De campagne ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’
wordt gesteund door:

Radboud Universiteit, Nijmegen

Anton de Kom Universiteit van Suriname

Nationaal Archief Suriname, Paramaribo

Nationaal Archief, Den Haag

NiNsee

Stichting voor Surinaamse Genealogie

Netwerk Slavernijverleden

Bijlmer Parktheater Amsterdam

Werkgroep Caraïbische Letteren

Noraly Beyer
en vele anderen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter