blog | werkgroep caraïbische letteren

Staande ovatie voor Sick Society

door Raoul Lith

Elke avond aan het eind van de show krijgen de spelers van het publiek een staande ovatie. Ook tussen de scenes door wordt er flink geapplaudisseerd. Het gewaagde theaterstuk over psychiatrie genaamd Sick Society, geschreven door Dave van Aerde en geregisseerd door Ivan Tai A Pin, maakt furore. Alle voorstellingen zijn tot nu toe uitverkocht.

 

Sick society1

“Veel mensen hebben geen kaart voor de volgende voorstelling kunnen kopen, omdat men het na de eerste keer gewoon nog een tweede keer wil komen zien”, zegt Van Aerde. Hij is ook erg onder de indruk van het succes. “Ik dacht ze accepteren het of ze accepteren het niet. Je hoopt het wel, maar dat het zo goed zou worden ontvangen, had ik niet in mijn stoutste dromen verwacht,” zegt hij.

Sick Society is een verfrissend stuk theater in Suriname. Het is boeiend en serieus met diepgang maar tegelijkertijd ook een flinke dosis humor op onverwachte momenten. Dit wisselt elkaar goed af. Op het podium gebeurt er tegelijkertijd heel veel. “Het is een combinatie van theater en film omdat ik ook uit die wereld kom,” legt de schrijver uit. Bij het maken van het stuk heeft hij verschillende bronnen geraadpleegd.

Sick society2

Confronterend
Het stuk is volgens Van Aerde voor sommige mensen erg confronterend, het raakt ze. “Ik heb mensen gehad die mij achteraf hebben gebeld om te zeggen dat ze de hele weg naar huis hebben gehuild in de auto.” Het was in eerste instantie niet zijn bedoeling om zo een serieus stuk te schrijven. Op advies van een vriend begon hij in eerste instantie met een grappig stuk over een ‘gekkenhuis’, gaandeweg werd het een serieus stuk, “omdat het een te serieus onderwerp is om daar niet diep op in te gaan. Maar dat was eerst niet de bedoeling”, zegt de toneelschrijver en speler over zijn eerste theaterstuk. Ook van mensen die in de psychiatrie werken, onder wie een psychiater, heb ik positieve feedback gehad.

Vanwege de enorme belangstelling is besloten om nog vier voorstellingen te houden op 8, 9, 11 en 12 juli. “Het is een Surinaams product. Zolang de vraag er is, blijven we het publiek entertainen. Alle acteurs wonen en werken in Suriname. Ik heb vertrouwen in Surinamers. Dit was onze nulmeting, we willen alleen beter en groter gaan en hopen dat we het bedrijfsleven hebben kunnen overtuigen”, besluit Van Aerde.

[van Starnieuws, 3 juli 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter