blog | werkgroep caraïbische letteren

Sloop standbeelden van onze oude zeehelden of wikkel ze in een stof die is bedrukt met bloedvlekken

Ontneem de Coenen en Van Heutszen uit onze nationale geschiedenis hun heldenstatus, betoogt historica Barbara Henkes. Plaats ze in een museale context, breek ze af, of wikkel ze in een met bloedvlekken bedrukte stof.

door Barbara Henkes

vergeet de missie niet / foto collectie Aart G. Broek

‘Waarom gaat Nederland zo krampachtig om met zijn koloniale helden?’, vroeg historica Vilan van de Loo zich af in een opiniestuk in de Volkskrant van 10 november jl. Uit het vervolg blijkt dat ze met angst en beven kijkt naar ‘de huidige wegmaakwoede’: ‘Een gevaarlijke woede’, die zich niet alleen tegen J.P. Coen en Daendels, maar ook tegen de beeltenis van oud-gouverneur-generaal J.B. van Heutsz (1851-1924) kan gaan richten, over wie zij een biografie schrijft. Sterker nog: die woede dreigt volgens Van de Loo te leiden tot een ‘verdrongen’ en vervolgens ‘vergeten’ (koloniale) geschiedenis.

Nu heeft het iets ontroerends wanneer een biografe haar hoofdpersonage in bescherming wil nemen tegen een vermeende volkswoede. Maar afgezien van een wel erg doorzichtige retoriek (wegmaakwoede?!) toont Van de Loo weinig historisch besef als zij suggereert dat kritiek op het eerbetoon aan ‘koloniale helden’ in Nederland nieuw zou zijn. Dat geldt zeker niet voor haar koloniale held Van Heutsz. De kritiek op zijn gewelddadige optreden, dat aan vele duizenden mensen in het voormalige Nederland-Indië het leven heeft gekost, manifesteerde zich al in de jaren dertig van de vorige eeuw rond de oprichting van het kolossale Van Heutsz-monument in Amsterdam-Zuid.

Lees hier verder op de website van de Volkskrant, 7 december 2017.

Voor kritiek op voorgaande stellingname, zie Post On Line, 29 november 2017.

 

 

 

 

 

 

on 08.12.2017 at 9:04
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter