blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Rutte III: wel verplicht les over Wilhelmus, niet over kolonialisme en slavernij

Het nationalisme waar conservatieven zo aan hechten wint in het nieuwe kabinet stevig terrein. Althans als het aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU ligt. CDA-leider Buma wil al langer dat schoolkinderen verplicht worden om staand het Wilhelmus te zingen maar dat voorstel haalt het vooralsnog niet. In plaats daarvan komen er verplichte lessen over het Wilhelmus, het volkslied waarvan zo weinig burgers de tekst kennen dat die onder meer op t-shirts wordt afgedrukt om mee te kunnen zingen. Het AD onthult de plannen voor het nieuwe regeringsbeleid op basis van uitgelekte documenten:

 

Curaçao, Koningsdag 2014. Foto © Michiel van Kempen

Met les in de grondwet en het Wilhelmus vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.

De krant constateert dat D66 bakzeil heeft gehaald met de wens om schoolkinderen ook onderricht te geven in de wat minder glorieuze aspecten van de geschiedenis die tot op de dag vandaag van invloed zijn op de ‘nationale identiteit’: slavernij en kolonialisme.

 

Lees hier verder op joop.nl, 16 augustus 2017

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter