blog | werkgroep caraïbische letteren

Rosemarijn Hoefte benoemd tot hoogleraar Surinaamse geschiedenis

Rosemarijn Hoefte is benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in de geschiedenis van Suriname in vergelijkend perspectief. Haar benoeming geldt voor 0,2 fte. Hoefte heeft haar vaste aanstelling bij het KITLV in Leiden.

 

 

Prof. Dr Rosemarijn Hoefte

 

Rosemarijn Hoefte is een historicus gespecialiseerd in het Caraïbisch gebied. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de geschiedenis van Suriname in de postslavernij periode, migratie en onvrije arbeid en hedendaagse Caraïbische geschiedenis. Haar twee lopende projecten zijn The Three Guianas; Similarities and Differences en Departing from Java.

Rosemarijn Hoefte studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, en Latijns-Amerikaanse Studies (MA 1982) en Geschiedenis (PhD 1987) aan de University of Florida in Gainesville. Het onderwerp van haar dissertatie is Brits-Indische en Javaanse contractarbeid op de grootste plantage van Suriname. In 2006 ontving zij van NWO een vierjarige subsidie voor onderzoek naar de sociale geschiedenis van Suriname in de twintigste eeuw. De synthese van dit onderzoeksproject, de monografie Suriname in the long twentieth century, werd in 2014 gepubliceerd. In 2010 coördineerde zij een oral history project over het cultureel erfgoed van Surinaamse Javanen; hierbij werden Surinaamse Javanen in Suriname, Indonesië en Nederland geïnterviewd. Recent was zij (mede-)organisator van workshops over de (post)koloniale biografie (Rijksuniversiteit Groningen, 2007), de Three Guianas; Similarities and differences (KITLV 2013) en de Javaanse diaspora (Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta 2013). Naast monografieën en geredigeerde bundels, heeft zij meer dan 50 artikelen over de Caraïben en Latijns-Amerika gepubliceerd in wetenschappelijke boeken en tijdschriften en in kranten en populair wetenschappelijke tijdschriften.

In het Three Guianas project is Hoefte vooral geïnteresseerd in ontwikkelingen in Suriname in vergelijking met Guyana en Frans Guiana. In Departing from Java over de Javaanse diaspora concentreert zij zich op de Javaanse migratie naar en vestiging in Suriname en op de Surinaams-Javaanse gemeenschap in Nederland. Zij schrijft momenteel ook een studie over het werk en leven van Grace Schneiders-Howard, een sociaal activist en de eerste vrouwelijke politicus in Suriname. Hoefte geeft leiding aan het KITLV Publicatie programma met Brill Academic Publishers; tevens is zij de managing editor van de New West Indian Guide.

 

 

Geselecteerde publicaties

Suriname in the long twentieth century; Domination, contestation, globalization. New York: Palgrave Macmillan, 2014.

‘Learning, loving, and living in early twentieth-century Suriname; The movement of people and ideas from East to West’, Journal of Caribbean History 45-2 (2011): 190-211.

(With Leo Dalhuisen, Ronald Donk, and Frans Steegh [eds]), Geschiedenis van de Antillen; Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten. Zutphen: Walburg Pers, 2009.

(With Peter Meel [eds]), Twentieth-century Suriname; Continuities and discontinuities in a New World society. Kingston: Ian Randle/Leiden: KITLV Press, 2001.

In place of slavery; A social history of British Indian and Javanese laborers in Suriname. Gainesville: University Press of Florida, 1998.

Klik hier voor haar volledige lijst van publicaties (in PDF).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter