blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Rol ICJ en het 8 Decemberstrafproces

door Theo Para

In Starnieuws van 7 maart heeft Sandew Hira, mr. dr. Jeff Handmaker en de Internationale Commissie van Juristen (ICJ), voor wie Handmaker waarnemer is bij het 8 december strafproces, in een kwaad daglicht gesteld. Hira schreef onder meer: ‘Zo wordt in het 8 decemberproces de Internationale Commissie van Juristen (ICJ) gemobiliseerd. Jeff Handmaker, een Hollander uit Rotterdam heeft zich via de juridische weg gemengd in een politieke strijd in Suriname.’
In het kader van hoor en wederhoor heb ik dr. Handmaker geïnterviewd en via internet gekeken naar het curriculum vitae, de publicaties en activiteiten van deze ICJ vertegenwoordiger.

 

Wie is Jeff Handmaker?
Jeff Handmaker is geen ‘Hollander uit Rotterdam’, maar Brits advocaat en wetenschapper, geboren in Oxford. Hij is universitair docent mensenrechten aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit en ook werkzaam aan de University of the Witwatersrand in Zuid-Afrika. Hij was zowel onder het apartheidsregime als tijdens de transitieperiode actief in de Zuid-Afrikaanse organisatie Lawyers for Human Rights (LHR). Als lid van LHR was hij nauw betrokken bij de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. LHR was in beginsel voorstander van het idee voor een waarheidscommissie. In dit opzicht was LHR niet legalistisch doctrinair maar had in de context van beëindiging van het gewapend conflict oog voor de sociale, culturele en politieke context. Tegelijkertijd waakte LHR voor onvoorwaardelijke amnestie. Sindsdien vocht Handmaker tegen straffeloosheid bij internationale misdrijven en ernstige mensenrechten schendingen.

Handmaker is redacteur van de South African Journal on Human Rights, gepromoveerd in de sociologie van het recht met als thesis Advocating for Accountability: Civic-State Interactions to Protect Refugees in South Africa. In zijn onderzoek, publicaties en werk voor vluchtelingenrecht in Zuid Afrika, kritiseerde hij het kolonialisme en de apartheid. Het laatste noemde hij in gesprek met mij ‘die andere vorm van kolonialisme’. Hij is auteur van vele artikelen en boeken over de mensenrechten in het Midden-Oosten, Zuidelijk Afrika, Europa, Latijns-Amerika en andere regio’s.

Wat is het ICJ?
Deze onafhankelijke internationale organisatie voor de implementatie van mensenrechten werd opgericht in Berlijn in 1952 en is gevestigd in Genève. De organisatie heeft commissieleden, 60 secties en geaffilieerde organisaties over de hele wereld. Handmaker is door de ICJ afgevaardigd als onafhankelijk proceswaarnemer bij het 8 december strafproces Hij ontkent dat het ICJ ‘gemobiliseerd’ is door anderen dan het ICJ zelf. Het ICJ heeft een lange traditie om dit soort high profile strafprocessen kritisch te volgen.

Geen politieke agenda
Handmaker ontkent dat hij of het ICJ een politieke agenda hebben. Hij verwijst mij naar www.icj.org. Handmaker en het ICJ spreken vanuit het perspectief van het internationaal recht, en zien toe op naleving van de internationale plicht tot vervolging van internationale misdrijven door alle staten. In zijn interview van 28 januari 2013 met Radio ABC liet hij er geen misverstand over bestaan: ‘Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Suriname is verplicht iemand aansprakelijk te stellen als er sprake is van internationale misdrijven.’

[van Starnieuws, 12 maart 2016]

Weerwoord Sandew Hira:

Theo Para heeft mij in zijn bijdrage over de rol van de Internationale Commissie van Juristen in het 8 december proces gecorrigeerd. Jef Handmaker is geen witte Hollander uit Rotterdam, zoals ik schreef, maar een witte man uit Engeland. Die correctie neem ik graag over. Verder heeft de witte man allerlei geweldige dingen gedaan. Fijn om te lezen.
De kern van mijn betoog was dat zijn argument dat er een plicht tot vervolging is, onzin is. Het is geen wet van God. Het is afhankelijk van de aard van het delict. Als er sprake is van politiek geweld, dan zijn er twee zijden betrokken in dit proces en kun je niet eisen dat één partij vervolgd wordt, en zwijgen over de misdaden van de andere partij, in dit geval de toenmalige Nederlandse regering en de Bevrijdingsraad die de Binnenlandse Oorlog mogelijk hebben gemaakt en gesteund. Dan ben je niet juridisch, maar politiek bezig.

 

[uit Starnieuws, 14 maart 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter