blog | werkgroep caraïbische letteren

Rappa in Suriname beken(d)t

In Suriname Beken(d)t presenteerde Raúl Neijhorst 75 onthullende portretten van Surinaamse bekende persoonlijkheden: acteurs, musici, schrijvers, presentatoren, tv-personalities.

rappa

Schrijver Rappa gefotografeerd door Raúl Neijhorst

Het is opvallend dat Suriname, een jonge natie die slechts 40 jaar onafhankelijk is, zoveel iconen heeft weten voort te brengen: topsporters, topcoaches, muzikanten, televisiesterren, schrijvers, en nog vele anderen. Suriname Beken(d)t presenteert 75 sterren met Surinaamse roots zoals men die nog nooit eerder heeft aanschouwd. Portretfotograaf Raúl Neijhorst pendelde met zijn camera tussen diverse steden, landen en continenten, om deze spraakmakende Srananmans met verschillende achtergronden in woord en beeld vast te leggen. Hij informeerde naar hun jeugd, epische routes naar succes, voorkeuren met betrekking tot de Surinaamse cuisine en verzamelde op deze manier een extraordinair dossier aan anekdotes en belevenissen die iets onthullen over het typische Surinaams gevoel. Neijhorst fixeerde ook unieke beelden van contradicties, geheimen, of dimensies die men niet zo snel weet van deze bijzondere Surinamers.

Raúl Neijhorst (Paramaribo, 1981) is een Surinaamse portretfotograaf, die het mooiste en verrassendste uit mensen weet te halen. Het lukt hem steevast om in een behaaglijke ambiance de prachtigste portretten uit zijn camera te toveren. Hij heeft door middel van zijn grote schare aan topklanten, nationale en internationale awards, een indrukwekkend CV weten op te bouwen.

J. van Bree schrijft voor Biblion:

Humberto Tan, Ranomi Kromowidjojo, Jörgen Raymann, Gerda Havertong, Gerard Spong, Sheila Sitalsing. Het zijn slechts enkele van de bekende (en minder bekende) Surinamers die in dit groot formaat salontafelboek worden geportretteerd. In dubbele zin: van alle 75 mensen met Surinaamse wortels is een grote foto (en een klein portret) opgenomen naast een interview (bekentenis) over hun – meestal positief beoordeelde – jeugdjaren in Suriname, hun verdere leven, hun favoriete gerecht en ook de verschillen tussen Suriname en Nederland en daaraan gekoppeld de vraag of ze van plan zijn te zijner tijd naar Suriname terug te keren. Plus een handgeschreven lijfspreuk (‘Always do your best’; ‘Leef gezond! Beweeg!’ of: ‘Kijk niet naar de verschillen, zoek naar de overeenkomsten’). De foto’s zijn liefdevol en verrassend (het laat een onbekende kant van de persoon zien), de interviews hadden wat scherper gemogen en de volgorde waarin ze in het boek zijn opgenomen, is onduidelijk (niet alfabetisch of op leeftijd in ieder geval). Het geeft wel een kleurrijk beeld van de Surinaamse gemeenschap(szin).

 

suriname-bekendt

Auteur: Raul Neijhorst
Suriname beken(d)t
Uitgever: Pure Visions
Nederlandstalig
176 pagina’s
ISBN 9789090293929

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter