blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Racisme; het belangrijkste wapen van links’

‘De blanke heftruckchauffeur is de onderdrukker geworden, de zwarte voetballer die miljoenen heeft verdiend en met Mugabe op de foto gaat het slachtoffer. Links verkiest tegenwoordig een rassenstrijd boven een klassenstrijd.’

door Niels Feitsma

De strijd tegen racisme heeft altijd op veel sympathie kunnen rekenen, ook in Nederland. Ten tijde van de Civil Rights Beweging in de Verenigde Staten en gedurende de jaren tachtig tijdens de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika slaagden activisten er in brede steun onder een internationaal publiek te genereren. In de hele kwestie rondom racisme lijken de zaken op het eerste gezicht dan ook tamelijk eenvoudig te liggen: Martin Luther King en Nelson Mandela stonden aan de goede kant van de geschiedenis, iemand als George Wallace aan de verkeerde. Auschwitz en de rassensegregatie in het Zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Afrika zijn voldoende om ons duidelijk te maken dat racisme verwerpelijk is, niet waar?

foto © Aart G. Broek / Klasse! 2012

Inmiddels hebben wij echter het punt bereikt waarop een advies van de overheid om melk te drinken, of het dragen van sombrero’s door studenten al als racistisch beschouwd wordt. Deze hedendaagse strijd tegen racisme heeft een sterk totalitair karakter. Maar omdat vrijwel iedereen nog steeds gelooft dat het om zoiets als een rechtvaardige strijd tegen een verschrikkelijk verschijnsel zou gaan ziet men dat over het hoofd. Dat is zeer gevaarlijk.

Lees hier verder op de website van The Post Online, 16 september 2017.

 

 

 

on 17.09.2017 at 14:32
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter