blog | werkgroep caraïbische letteren

Postkoloniale Beeldenstormen

Gert Oostindie geeft 5de Daendelslezing in het Rijksmuseum

 

Historicus Gert Oostindie neemt onze omgang met het koloniale verleden kritisch onder de loep. Ook het actuele, soms hoog oplopende publieke debat daarover komt aan bod.

Beelden van Joseph Mendes da Costa van drie gouverneurs-generaal van Oost-Indië boven de hoofdingang van het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam (nu Stadsarchief) Van links naar rechts: Jan Pieterszoon Coen (1587 – 1629), Herman Willem Daendels (1762-1818) en Joannes Benedictus van Heutsz (1851-1924).

Coen, Daendels en Van Heutsz, drie gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Standbeelden door Hendrik van den Eijnde aan de gevel van het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in Amsterdam (ca. 1925), thans Stadsarchief. De afgelopen maanden is een heftig debat gevoerd over de waardering van Nederlands koloniale verleden, waar gevoelens van spijt, schuld en schaamte soms stuitten op historisch-wetenschappelijke verwijten van anachronisme en presentisme. Het debat gaat inmiddels over allerlei onderwerpen: van de eventuele teruggave van koloniaal erfgoed en de inrichting van een slavernijmuseum tot de specifieke positie van nazaten van de inwoners van voormalige koloniën. In de discussie worden slachtoffers soms tegenover daders gesteld, zwarte woede tegenover ‘witte onschuld’.

 

Prof. dr Gert Oostindie

In zijn lezing zal Gert Oostindie, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het KITLV, kritisch reflecteren op de omgang met ons koloniale verleden. Zowel de vakhistorische dimensie als het actuele publieke debat komen daarbij aan bod, evenals de rol die Herman Willem Daendels (Hattem 1762-1818 Elmina) heeft gespeeld in Nederlands-Indië en aan de Goudkust.

Discussie

De lezing wordt gevolgd door een forumdiscussie over Nederlands koloniale verleden: de herinnering daaraan en de actualiteit van die herinnering, waarbij ook de zaal wordt betrokken. Deelnemers aan dit forum zijn Gert Oostindie, Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, Wim Manuhutu, oud-directeur van het Museum Maluku, Aspha Bijnaar, onderzoeker en schrijver, en Karwan Fatah-Black, onderzoeker. De discussie wordt gemodereerd door Niek van Sas, emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Stichting Daendels.

Stichting Daendels

Deze lezing – de 5de Daendelslezing – is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en Stichting Daendels. Stichting Daendels houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar en het bevorderen van de publieke belangstelling voor de patriottentijd en de Bataafs-Franse tijd. Zij is vernoemd naar de patriot Herman Willem Daendels die 200 jaar geleden, op 2 mei 1818, overleed als gouverneur van de Goudkust. Hij geldt als een van de meest prominente actoren in de voormalige Nederlandse koloniën, onder meer in zijn rol als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië (1808-1811) en aanlegger van de Grote Postweg op Java.

Wanneer: woensdag 25 april 2018
Waar: Rijksmuseum Auditorium
Prijs: € 10 per persoon (excl. museumticket)
Boek hier

Programma

•13.30 – 14 uur: Inloop met koffie en thee
•14 – 15 uur: Lezing door Gert Oostindie
•15 – 16.30 uur: Forumdiscussie
•16.30 – 17.30 uur: Borrel

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter