blog | werkgroep caraïbische letteren

Papiamentse roman van Rudolf Crispulo

Willemstad Curaçao – De Papiamentstalige roman met de meerduidige titel Piká ’i mi Pueblo ligt in de rekken van de boekhandels op Curaçao: de zonde / st[r]eken van mijn volk. De auteur Rudolf Crispulo schreef een intrigerende sociaalfilosofisch roman over Angelo Batista: een dynamische sociaalwerker met een overenthousiaste patriottische houding. Als ware hij David die Goliath tegemoettreedt, zo denkt Angelo dat hij de grote sociale problemen van Curaçao kan oplossen.  Piká ’i mi Pueblo behandelt een actueel thema dat tal van identificatiemogelijkheden biedt.

Omslag ontwerp van Otto Zalm

Omslag ontwerp van Otto Zalm

Crispulo heeft het verhaal geschreven vanuit zijn bezorgdheid over de sociale misstanden in wijken van Curaçao. Wanneer we het over sociale problemen hebben, bestaan er geen gemakkelijke oplossing maar eerder gecompliceerde dilemma’s. De werkelijkheid zit te ingewikkeld in elkaar, men kan niet met alle belangen van alle spelers in deze gemeenschap bevredigend rekening houden. Niemand ontsnapt aan het gedrag van de krabben in de ton:  iedere krab die eruit wil kruipen wordt naar beneden getrokken door een andere krab die er ook uit wil. Weet ook Angelo hieraan niet te ontsnappen?

Rudolf Crispulo gebruikt een rijk idioom, stylistisch variaties, lyrische beeldspraak. Zijn ervaring met film en theater is merkbaar, wat een verrijking voor de tekening van de sociale aspecten betekent. Ook de muzikale wereld van zijn eiland draagt bij aan de tekening van personages en problemen. Zo verwerkte Crispulo liederen van Rudy Plaate en Pierre Lauffer. De roman zal aanleiding geven tot vruchtbare discussies over problemen die niet alleen het eiland raken: sociale betrokkenheid, arbeidsethos, bureaucratie, politieke belangen, persoonlijke integriteit, familiebanden.

aanbevelingen:
Jeroen Heuvel: ‘De overdenkingen van Angelo, de situaties die hij beschrijft schieten als het ware van de bladzijden af, door een hoeveelheid aan krachtige synoniemen en steeds over elkaar heen schuivende beelden die vaak als voltreffers de lezer raken, waardoor een zo volledig mogelijke tekening van het sociale onrecht ontstaat.’

Liesbeth Echteld: ‘De roman laat zich, door de vlotte stijl, de gebezigde thematiek en de spanningsopbouw, vlot lezen. Het is mede hierdoor en door de positieve boodschap die wordt uitgedragen (het goede dient het kwade te overwinnen) dat de roman zeer de moeite waard is om uit te geven.

Wim Rutgers: ‘De conclusie is dat dit werk met veel inzet is gecomponeerd door een auteur die niet alleen weet wat hij op literair gebied wil bereiken, maar die bovenal met veel betrokkenheid een hedendaags thema aansnijdt.’

Rudolf Crispulo - foto Aart G. Broek - augustus 2014

Rudolf Crispulo; © foto Aart G. Broek, Willemstad, Curaçao, 2014

Rudolf Crispulo, Curaçao, 1961, is schrijver/producent van fotoverhalen en theaterstukken. Hij deed de studie MTS-bouwkunde en vervolgens een opleiding communicatiewetenschap aan de Universidad del Sagrado Corazón, Puerto Rico. Hij heeft in de cameraploeg van verschillende films gewerkt, zoals Almacita di Desolato, Ava & Gabriel en Papa’s Song. Van 2003 tot 2007 studeerde hij Papiamentse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Curaçao. Sindsdien werkt Crispulo als docent Papiaments. Piká ’i mi Pueblo is zijn eerste roman.

Rudolf Crispulo, Piká ’i mi Pueblo; Elogio na hende hustu ku ta sigui kombatí kolebra maske nan haña piká. Willemstad, Curaçao: uitgave in eigen beheer [ rudolfcrispulo@gmail.com ], 2014. 240 pp. Nafl. 25,00.

 

 

 

 

 

on 20.09.2014 at 15:01
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter