blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Over een bank die bijna omvalt zwijgen we niet’

AMSTERDAM – Correspondent Pieter Van Maele berichtte vorige week zaterdag op de economiepagina van het Nederlandse dagblad Trouw dat De Surinaamsche Bank (DSB) op ‘omvallen stond’. In een goed gedocumenteerd artikel beschreef hij de financiële problemen bij de bank. Hij citeerde daarbij een oud-directeur van de bank, de Nederlander Hans Moison: “Stond mijn spaargeld bij de Surinaamse Bank, dan zou ik ‘s nachts heel erg slecht slapen.”

De reacties op het artikel in Suriname waren furieus. “Het bericht van Pieter Van Maele in dagblad Trouw is niet gestoeld op waarheid en poogt met spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen. Het geeft een compleet verkeerde voorstelling van zaken en is kennelijk bedoeld om chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden”, reageerde de Surinaamse minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in een persverklaring.

 

De Surinaamsche Bank aan de Henck Arronstraat. Foto © Michiel van Kempen

Hij zette Van Maele weg als een schrijver die zich “veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet”.

Namens DSB reageerde in Nederland de daarvoor ingehuurde communicatie-adviseur en voormalig journalist Jan Driessen in een brief aan alle hoofdredacties: “Ben a.u.b. terughoudend met aantoonbaar onjuiste en rancuneus ingestoken berichten die niet stroken met de actuele werkelijkheid maar die wel een onnodige bankrun kunnen veroorzaken.”

De vraag die vervolgens gesteld moet worden, is of de vrees voor een bankrun aanleiding moet zijn niet over de penibele financiële situatie van de bank te schrijven. Het antwoord is helder: natuurlijk moeten kranten en andere media hierover schrijven.

Correspondent Van Maele heeft zich voor zijn artikel gebaseerd op diverse openbare bronnen. Gevraagd om een reactie, wil de DSB niet reageren. Een aanval op de persoonlijke integriteit van de ‘anti-Surinaamse’ journalist, zoals minister van Financiën Gillmore Hoefdraad deed, is een klassieke afleidingstruc.

De boodschapper deugt niet, dus zijn boodschap ook niet. Hoefdraad besluit zijn persbericht met een goed advies aan de klanten van DSB: “U wordt opgeroepen niet in paniek te geraken. U zult voorzien worden van alle nodige informatie.” En dat is nu juist het probleem waar Van Maele de vinger op legde. Trouw.nl

[uit de Ware Tijd, 26/11/2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter