blog | werkgroep caraïbische letteren

Opening Suriname Blue Blood is Black Blood Museum

[Persbericht van Egmond Codfried]

Willem van Oranje

 

Egmond Codfried (Paramaribo, 1959), schrijver en publicist, is de curator en de ontdekker van de Blauw Bloed is Zwart Bloed Theorie (2005) welke stelt dat Europa van 1100 tot 1848 gedomineerd werd door een elite die als zwart en bruin van huid werd beschreven. Hij toont zijn collectie van reproducties van vaak onbekende historische portretten en is daarmee het enige museum dat zich buigt over het werkelijke uiterlijk van historische figuren. Prins Willem I van Oranje (1533-1584) wordt beschreven als ‘Meer bruin dan wit,’en als ‘Bruyn van verve ende baerde.’ (Beresteyn 1933: 1)

Maurits van Sachsen

Sommigen van hen, onder wie ook Willem van Oranje, zijn schoonvader Maurits van Sachsen, en Jane Austen (1775-1817) hadden naast de bruine en zwarte gelaatskleur ook (sterke) klassieke Afrikaanse gelaatstrekken, dikke prognastische lippen en/of brede neuzen, naast kroes haar; welke trekken toen stonden voor puur adellijk bloed: Blauw Bloed. Zij waren afstammelingen van de Blauwe Mannen, de zwarte en bruine oorspronkelijke Europeanen die 45.000 jaar geleden uit Afrika kwamen (Grimaldi Mens), en waarvan een deel zich tussen 1100 en 1200 uitriepen tot een adel, dus echte Europeanen. Onderling huwen ter behoud van kleur en een adellijke levensstijl was een vereiste.

Radbraken

 

Zij wierpen zich op als beschermers tegen de invallende Noormannen, civiliseerden en kerstenden de witte Europeanen, die pas sinds 6000 jaar geleden uit Centraal Azië kwamen, en die zij voortaan ook exploiteerden als hun lijfeigenen en horigen. Kenmerkend voor hun overheersing was het wreed smoren van verzet en wrede straffen als vierendelen, radbraken, en het opensnijden van de buik waarbij de darmen nog verbonden aan het lijf in het vuur werden geworpen.
Levend villen. Gravure van Jan en Casper Luyken.
Maar de wreedste straf moet wel het publiekelijk levend villen zijn. Er bestond daarom tot 1848 een Europese handel in mensenhuiden en deze werden industrieel verwerkt tot boekenkaften, kleding en zelfs schoenen voor de elite. Kerkdeuren werden bespannen met mensenhuid, wat verder aantoont dat de onderwerping van de lijfeigenen door de adel als door god gewild zou zijn. Er was sprake van een kastenmaatschappij met de witten als de kastelozen. Deze informatie illustreert beter waarom er behoefte was aan een Verklaring van de Rechten van de Mens (1760), want de witte lijfeigenen vroegen hun adellijke meesters om als mensen gezien te worden.
Othello
Tegen die tijd verzonnen Verlichte burgerlijke ‘wetenschappers’ behorende tot de Zwarte intellectuele elite, de fictie van menselijke rassen en plaatsten om strategische redenen, de witte meerderheid aan de top van de evolutionaire ladder, en de Moor helemaal onderaan, net boven de Mensapen. De Moor (Othello, Mr. Elton, Zwarte Madonna’s, en de heraldische Moortjes) symboliseert adel en Zwarte Superioriteit. Hiermee gaf men dus weer hoe men precies dacht over de hoge Adel en hun Zwarte Superioriteit. De Franse Revolutie (1789-1794) vormde een aanzet en bracht de burgerlijke, kapitalistische elite aan de macht, maar voor het arme volk veranderde er bar weinig. Vanwege restauraties als die van Napoleon, duurde het pas tot de laatste revoluties van 1848 dat de witte Europeanen emancipeerden en de adel hun ‘privileges’ verloren.
Jane Austen

 

Jane Austen (1775-1817) werd als ‘brunette of complexion, en als ‘a brown, not a pink colour’ beschreven, en maakte al haar romanpersonages licht bruin, bruin, zeer bruin en zwart van gelaatskleur. Zij schreef tegen de verandering van status van Zwarte Europeanen. Ook de Surinaamse gouverneurs en planters behoorden tot deze gekleurde elite en adel. Na 1848 werd de geschiedenis revisionistisch, en dus wit geverfd. Hierbij maakte men gebruik van de modieuze, propagandistische portretten van de zwarte en bruine elite, die zich soms in het echte leven ook wit verfde en het gelaat bleekte; om een valse, gewitte geschiedenis te creëren.
Het nut van de Blauw Bloed Theorie is een deconstructie van de revisionistische geschiedenis en een deconstructie van racisme tegen de Zwarte mens, welke oorzaak in de wrede, maar civiliserende en kerstenende overheersing van witten door Zwarten gezocht moet worden. Witten vrezen en haten Zwarten omdat zij ooit door hen werden overheerst. Racisme is een bevrijdingsideologie. Alle onwetenschappelijke theorieën over mensenrassen, schedelmetingen etc zijn bedoeld om deze historische Zwarten wit te maken en de geschiedenis van de Zwarte Superioriteit te verbergen.
Dorothea van Denemarken, Prinses Palatine,
nichtje van Keizer Karel V van Habsburg

 

Dit nieuwe museum, in een trappenhuis van zijn woning, Eemstraat 36 te Den Haag, met de zegen van verhuurder Vestia Den Haag Zuid Oost, en alleen op afspraak te bezoeken; is voor iedereen toegankelijk, daarom betaalt men ook maar € 1 per persoon. Men kan kennis nemen van de portretten van de Zwarte heersers en hun Zwarte koninginnen. Er zijn reproducties van portretten van adel en slavenmeesters die eerder niet openbaar te zien waren of verborgen zijn in familie en wetenschappelijke collecties vanwege het zwarte uiterlijk. Tevens zal men postkaarten en studies kunnen kopen.
Dit Haagse museum moet leidden tot de oprichting van een Suriname Blue Blood Is Black Blood Museum in Suriname in 2013.
bluebloodisblackblood@hotmail.com

Informatie: Egmond Codfried 068427799

5 comments to “Opening Suriname Blue Blood is Black Blood Museum”

 • Bedankt voor het plaatsen, alleen zijn sommige afbeeldingen niet gepast. In google treft men onder mijn naam de afbeelding van Jane Austen die ik als haar ware portret beschouw. Het is wellicht goed gemeend maar beter was de afbeeldingen niet toe te voegen. Ik heb zeven jaar onderzoek gedaan, en dat kan men niet even zomaar overdoen, al hoe goed gemeend. Het spijt mij. De afbeeldingen die ikzelf uitkoos zijn van belang voor mijn onderzoek.

  Egmond Codfried
  bluebloodisblackblood.blogspot.com

 • Wij zullen op afbeelding van Jane Austen die u noemt proberen te vinden en plaatsen in plaats van de afbeelding die ij hebben neergezet. WCL

 • http://api.ning.com/files/rroftL81PWthnIModIUk5uQtshyeF15Szx3AK0uqQgq7gir4ETR0Ol0clnCffYgK3yyfDkhFSbfb1MSHLoP5CAPi2cXBq9aQ/001.jpg

  Willem van Oranje

  http://api.ning.com/files/9CzPSwE6UKkPrzczvZIdFcKxwt*C1tyBfMJNbfGAugQVTAoCmI*Z7dHHWt1K5sW6lopYHbtfkaBJT7YAzASpCM8R385oA4vg/KurfurstMoritzvonSachsen.jpg

  Maurits van Saxen, de schoonvader van Willem I van Oranje

  http://3.bp.blogspot.com/-vesftDPLNmg/ThxwUotMxkI/AAAAAAAAABY/T_c0OV_YD8s/s1600/book+cover+A5.jpg

  Cover study: Was Jane Austen Black?

  http://www.digischool.nl/kleioscoop/radbraken.jpg

  Radbraken

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Prinsesse_Dorothea_(1504-1547).jpg/220px-Prinsesse_Dorothea_(1504-1547).jpg

  Dorothea van Denemarken, Prinses Palatine, nichtje van Keizer Charles V Habsburg.

  Live mensen, dat jullie mijn persbericht hebben willen plaatsen beschouw ik als een grote eer en zal voor sommige personen de eerste keer zijn dat ze van mijn museum zullen horen. Een museum is een serieuze zaak, eerst vooral een statement, dan een plek. Reeds heeft dit bericht u erg geïnspireerd, maar sommige van de afbeeldingen zijn niet in lijn met mijn onderzoek, intenties en doelstellingen. Ik weet dat Surinamers ook creatief zijn en heel vrij omgaan met informatie. Daarom heb ik de afbeeldingen die ook daadwerkelijk te zien zijn in mijn museum voor u verzameld. U moet begrijpen dat ik veel onterechte en onbehoorlijke tegenstand krijg, dus ben ik erg dankbaar voor uw besluit om dit bericht te plaatsen. Mijn complete onderzoekscollectie: de Collectie Egmond Codfried, is bewaard in het Nationale Archief van Suriname. zie Starnieuw bericht daar over.

  Egmond Codfried
  Curator Suriname Blue Blood Is Black blood Museum
  The Hague

 • Dank u wel voor het invoeren van de correcties. De afbeelding van levend villen welke u vond ga ik afdrukken en laten zien in mijn museum. Bedankt voor deze bijdrage.

  Ik stel vast dat het mijn jaren geleden overleden vader Egmond W. Codfried eerder al was gelukt om via een posthume uitgave dit forum te bereiken, onderschat de doden niet, en dat er nu verwarring kan ontstaan met de persoon, dus zal ik voortaan mezelf maar weer Egmond S.R. Codfried noemen.(Samuel Robert)

  Egmond S.R. Codfried
  bluebloodisblackblood.blogspot.com

  • How might I contact Egmond Codfried?

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter