blog | werkgroep caraïbische letteren

Nola Hatterman

Kunstenares en kunstdocente Nola Hatterman staat weer in de belangstelling. Op 12 augustus was het 115 jaar geleden dat ze geboren werd in Amsterdam. Ter gelegenheid daarvan organiseerde het naar haar genoemde kunstinstituut bij Fort Zeelandia in Paramaribo een tentoonstelling met werk van haar, die nog tot en met de 19de duurt.

Jimmy van der Lak

Nola Hatterman – Jimmy van der Lak

Nola Hatterman kwam in 1953 naar Suriname, nadat ze al jarenlang zwarte mensen schilderde en in Amsterdam veel vrienden had onder Surinaamse studenten en kunstenaars. In Suriname zette ze een kunstopleiding op bij CCS en later had ze een eigen opleiding. Ze heeft veel gedaan voor de bewustwording van zwarte mensen op het gebied van hun eigenheid. Hun schoonheid wilde ze laten zien, als gewone mensen en niet als karikaturen, zoals in die tijd nog heel vaak gebeurde.

 

Promovendiweekend 2013 DSC_0504 (36)

Ellen de Vries, geheel links, in gesprek met Paul Hollanders

We willen de aandacht vestigen op het boek van Ellen de Vries, Nola. Portret van een eigenzinnig kunstenares. Die titel zegt al veel over de inhoud. Ellen de Vries heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar Nola, in Nederland en in Suriname en met veel mensen gesproken die haar gekend hebben. Ze laat de hele Nola zien, met haar positieve en minder positieve kanten tegen de achtergrond van het wereldgebeuren vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw en de ontwikkeling van ‘eegie sanie’ naar de onafhankelijkheid van Suriname vanaf de jaren ’50.
Een belangrijk boek! Eerlijk en openhartig schetst Ellen de Vries het leven van de vrouw die al in 1930 in Amsterdam het lef had een portret te schilderen van een deftige neger, zittend op een Amsterdams terras met een glas Amstelbier. Een boeiend geschreven boek dat vanuit het leven van een eigenzinnige kunstenares een beeld geeft van de wereld in belangrijke periodes. Lees of herlees het!

Ellen de Vries: Nola. Portret van een eigenzinnig kunstenares’.Amersfoort: Klapwijk & Keijsers Uitgevers, 2008. ISBN 978-90- 806773-6-4

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter