blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwtjes over Surinaamse schrijvers

Van de redactie van dWTL

Dit is een vruchtbare periode voor schrijvers, in die zin dat er een aantal jarig zijn geweest of nog worden. Enkele belangrijke nieuwtjes.

 

cynthia-mc-leod

Cynthia Mc Leod (foto van facebook).

Cynthia McLeod
Allereerst willen we alsnog Cynthia McLeod feliciteren die in oktober tachtig jaar is geworden. En dan nog wordt zij gevraagd om aan een Amerikaanse universiteit, de Manhattan Community College, lessen te verzorgen voor een semester. Dit wilde ze zelf zo. Ze was benaderd om voor een jaar te komen, maar dat vond ze toch te lang (te koude winters). Als een waardige en waarlijke ambassadeur zal McLeod Suriname uitdragen en de verschillen tussen de slavernij daar en hier in Suriname belichten aan de hand van een aantal onderwerpen die zij in het verleden heeft beschreven in haar romans. Dit zal ze doen in colleges en lezingen. Eerder gaf zij al les in San Francisco, aan de Berkeley Universiteit. Zij was daar in 2013 te gast bij ‘Dutch Studies’ en vertelde onder meer over Elisabeth Samson. Van enkele voordrachten zijn filmpjes gemaakt die op YouTube te bekijken zijn. Bij de studenten op de Surinaamse scholen staat ze op nummer 1 van de top tien en is ze een zeer geliefd schrijfster. Scholieren zullen dus zeker genieten van deze filmpjes, vooral als ze een werkstuk moeten maken.
Wij van de redactie feliciteren Cynthia McLeod alsnog met haar verjaardag en natuurlijk met deze geweldige mogelijkheid om het Surinaamse verhaal te vertellen in Amerika.

 

cynthia-mcleod-carleton

 

Bea Vianen S4300051 (5)

Bea Vianen. Foto Peter Meel

Bea Vianen
Ook feliciteren we Bea Vianen, die haar verjaardag recentelijk vierde. Op deze pagina geeft Jerry Dewnarain een klein onderzoekje weer met betrekking tot de vraag of Bea nog wordt gelezen door de studenten. Dan zien we dat het jammer is dat bijvoorbeeld het IMEAO geen literatuur in het lessenpakket heeft. Eigenlijk zouden alle middelbare scholen, ongeacht de richting, het literatuurvak moeten onderwijzen. Vorige week, toen deze pagina jarig was, hebben diverse redacteurs belicht waarom zij lezen zo belangrijk vinden en iedereen was het er over eens: het verrijkt je leven. En dat doen de boeken van Bea ook, nog steeds. Daarom is dit een goede gelegenheid om aandacht aan deze gevierde schrijfster te besteden.

 

dsc_0038

De nieuwe Merian-uitgave. Foto Michiel van Kempen

Maria Sibylla Merian
Het is bijna 300 jaar geleden dat Maria Sybilla Merian (*1647) overleed, in 1717. Dat gedenken we bij deze alvast, vooral omdat uitgeverij Lannoo haar belangrijkste werk, Metamorphosis Insectorum Surinamensium, opnieuw heeft uitgebracht naar het origineel, op oorspronkelijk formaat van 38 bij 55 centimeter. Het is een facsimile-uitgave van het werk dat door haar zelf met de hand was ingekleurd. Duur (nu nog € 99, na 1 januari € 119), maar wel ontzettend mooi. Maria was een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw, die door haar vader en later stiefvader werd onderricht in het tekenen en graveren. Ze reisde in 1699 met haar dochter naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. In Amsterdam had ze in het rariteitenkabinet van de burgemeester een Morpho gezien en was daardoor erg geïnspireerd. Dat land wilde ze wel zien! In 2008 was er een grote expositie aan haar werk gewijd in Het Rembrandthuis te Amsterdam. Een aantal van de afbeeldingen zijn op groot formaat afgedrukt en tentoongesteld in Fort Zeelandia in 2009, met voor de leerlingen een uitgebreid scholenprogramma erbij. Want kinderen vinden opgeprikte vlinders en slangen en kamrawenke op sterk water heel spannend. Maria wordt tegenwoordig beschouwd als een zeer begenadigd kunstenares, maar ook als een uitzonderlijk wetenschapper, die als een van de eersten het toen gangbare idee van insecten als duivelsgebroed uit de modder naar het rijk der fabelen verwees. En dat als vrouw!

Op deze pagina vind u ook een stuk van Julien Zaalman, die kritische kanttekeningen plaatst bij het werk van Ramon Mac-Nack. Daarbij dienen we in gedachten te houden met betrekking tot de ontstaansgeschiedenis, dat alle grote boeken (de Bijbel, de Mahabharata, etc.) eeuwenlang als orale verhalen rondzweefden voordat ze door één of meerdere schrijvers werden verzameld en opgetekend. Daarom bevatten ze zulke uiteenlopende en gevarieerde verhalen. En het bestaan van deze verhalen kunnen we altijd vieren, want ze zijn een levensles voor ons.

 

 

boekhandel Kerkplein (1)

De boekhandel aan het Kerkplein. Foto Michiel van Kempen

We zijn blij u te kunnen meedelen dat het boekwinkeltje op het Kerkplein weer open is. De nieuwe uitbater is Eftee Books. We willen dat vermelden, omdat elke plek waar we boeken kunnen kopen, gloednieuw of tweedehands, belangrijk is. Deze informatie mochten we ontvangen van Alphons Levens, die ons ook meldde dat Faranaz-Literair van de Hermitage Mall is verhuisd naar de Cabellstraat 10, zijstraat van de Kwattaweg, ongeveer tegenover de Frederikastraat. Bedankt Alphons!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter