blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Nederlands ingrijpen op Curaçao komt dichterbij

door Hans Marijnissen

Op Curaçao is grote onrust ontstaan nu de interim-regering die achter de coulissen wordt aangestuurd door de corrupte ex-premier Gerrit Schotte, probeert de voor 28 april aangekondigde verkiezingen te dwarsbomen.

 

Op een voor het eiland omvangrijke manifestatie eisten ruim duizend demonstranten deze week vrije verkiezingen. Zij lieten zich toespreken door de vertegenwoordigers van de op Curaçao machtige vakbonden. Ook de Kamer van Koophandel, op het eiland vergelijkbaar met werkgeversorganisatie VNO, sluit zich aan bij de oproep voor vrije verkiezingen. Daarnaast hebben 700 burgers zich als eisende partij aangesloten bij een zogenaamde class-action, een massa-rechtszaak waarin het doorgaan van de verkiezingen wordt geëist.

 

Voorbereiding verkiezingen

De spanning op het eiland is ontstaan nadat minister Norberto Ribeiro (van Bestuur) het Hoofdstembureau opdracht heeft gegeven de voorbereidingen van de al geplande verkiezingen per direct te staken. De ambtenaren weigeren dit, omdat zij loyaal zijn aan gouverneur Lucille George-Wout. Die heeft het kabinetsbesluit tot opschorting van de verkiezingen niet ondertekend en dit voor vernietiging voorgedragen aan Rijksministerraad. Daarin zitten de Nederlandse ministers, aangevuld met die uit Aruba, Sint-Maarten en Curaçao.

De Rijksministerraad komt vrijdag in Den Haag bijeen en zal zeer waarschijnlijk de gouverneur steunen. De verwachting is echter dat de Rijksministerraad nog verder gaat en met een zogenaamde ‘aanwijzing’ de organisatie van de Curaçaose verkiezingen volledig in handen legt van de gouverneur. In dat geval komt de tijdelijke regering die door de corrupte Schotte wordt aangestuurd, buiten spel te staan. Of hij dat zal accepteren is de vraag. De huidige premier Gilmar ‘Pik’ Pisas, stroman van Schotte, heeft gedreigd met chaos als de verkiezingen met hulp van Nederland toch doorgang kunnen vinden.

 

Spanning na interim-regering

De gespannen situatie op Curaçao ontstond vorige week toen Schotte met de oppositiegroepen een interim-regering wist te vormen. Na de verkiezingen in oktober 2016 belandde hij aanvankelijk met vier zetels in de oppositiebanken. Maar al na acht weken wist hij twee leden van de partij Pueblo Soberano uit het kabinet los te weken. Daardoor raakte de ‘schone coalitie’ onder leiding van de sociaal-democraat Hensley Koeiman (partij MAN) haar meerderheid kwijt.

Schotte wilde met de nieuw gevormde meerderheid van oppositiepartijen verder regeren, maar Koeiman wist dat te blokkeren: hij schreef in allerijl nieuwe verkiezingen uit. Een beslissing die volgens de gouverneur niet meer kan worden teruggedraaid en ook recht doet aan het democratische gehalte van de rechtstaat die Curaçao wil zijn.

Maar Schotte wist met de twee overlopers een meerderheid van 12 zetels te veroveren, en doet er nu alles aan om via een de interim-regering de macht in handen te houden. Hijzelf mag formeel geen deel uitmaken van de regering omdat hij een strafblad heeft. Op 29 mei moet hij opnieuw voorkomen voor het hoger beroep in zijn corruptiezaak. Hij is eerder door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel.

[uit Trouw, 29 maart 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter