blog | werkgroep caraïbische letteren

Nationale Herdenking Afschaffing Slavernij op 30 juni; Nieuwe opzet bezinningsmoment

Waarom een nieuwe opzet?
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) heeft waargenomen
dat er een grote diversiteit bestaat in de (landelijke) momenten van herdenken en vieren van de
formele afschaffing van de slavernij door Nederland, dit jaar 153 jaar geleden. Binnen de Afro-gemeenschap in Nederland vindt hier al langer debat over plaats. Er is met name grote moeite met de onmiddellijke overgang van bezinning naar de viering. Ook de invulling en het bereik van de Nationale Herdenking is onderwerp van debat.

 

slavernijmonument

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark, ontworpen door Erwin de Vries

Vanuit deze gedachte en in de verwachting een grotere en bovenal gepaste waardigheid te geven
aan deze beide momenten heeft het NiNsee een positie ingenomen voor een nieuwe opzet van
het herdenken en vieren. NiNsee wil ruimte geven voor meer verdieping en verbreding. Eén dag geheel in het teken van het herdenken van en het bezinnen op het slavernijverleden en de huidige sociaal-maatschappelijk positie van de nazaten en één dag om te vieren en gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Ook wordt beoogd om jongeren, die relatief onbekend zijn met de Nationale Herdenking, nadrukkelijker erbij te betrekken. Dit mede ingegeven door het streven om grotere zichtbaarheid, erkenning en betere inbedding van het slavernijverleden in het collectieve gedachtegoed van onze samenleving gestalte te geven en te verduurzamen.

Dialoog
Herdenken is een dynamisch proces en inherent daaraan zijn veranderingen die veel los maken en emoties op kunnen roepen. Het NiNsee is zich hiervan terdege bewust. Conform de doelstellingen neemt het NiNsee haar verantwoordelijkheid deze keuze voor de nieuwe opzet breed te evalueren en in dialoog te treden met alle stakeholders. Ook diegenen die zich niet kunnen vinden in de nieuwe opzet. In het kader van de dialoog omtrent de nieuwe opzet zal het NiNsee deelnemen aan een breed opgezette bijeenkomst (Bigi Bondru Krutu) op maandag 6 juni van 19.00 – 22.00 uur, georganiseerd door initiatienemers Glenn Codfried en Vincent Soekra, in de Koningskerk te Amsterdam.
Doel nieuwe opzet
Met de nieuwe opzet wil het NiNsee de Nationale Herdenking en Viering als onlosmakelijk
deel van het (gedeelde) Nederlands erfgoed krachtiger positioneren en de kennis over het
Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden onder een groter publiek bekendheid geven.
Het NiNsee beoogt te komen tot een Nationale Herdenking en Viering die niet alleen direct
betrokkenen maar uiteindelijk alle Nederlanders zal weten te raken. De media zullen nadrukkelijker worden betrokken bij de herdenking en het NiNsee zal middels een lobbytraject de politiek vragen meer middelen beschikbaar te stellen om de Nationale Herdenking die plaats te geven die het verdient.

Erwin de Vries Sirano Zalman

Erwin de Vries, ontwerper van het slavernijmonument. Foto © Sirano Zalman

Wat verandert er in 2016?
De Nationale Herdenking zal plaatsvinden op 30 juni in het Oosterpark in Amsterdam bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. Aanvang: 19.00 uur. Tijdens de herdenking zal er een vlaggenceremonie zijn met volksliederen van de landen binnen het Koninkrijk en de Republiek Suriname. Tevens zal er als onderdeel van de plechtigheid een defilé worden georganiseerd voor alle aanwezigen.
Voorafgaand aan de Nationale Herdenking in het Oosterpark vindt tussen 11.00 – 14.00 uur op het Surinameplein in Amsterdam-West een speciale Kinderherdenking plaats waar educatie over het slavernijverleden centraal staat. De Kinderherdenking is het resultaat van de samenwerking tussen het NiNsee en de Stichting Amsterdams Centrum 30 juni – 1 juli die al 11 jaar verantwoordelijk is voor de organisatie van de herdenking op het Surinameplein.

 

Keti koti 2013 DSC_0001 (102)

Keti koti in het Oosterpark, 1 juli 2013. Foto © Michiel van Kempen

Nationale Viering in het Oosterpark
Op 1 juli start om 14.00 uur het Keti Koti Festival – Nationale Viering – in het Oosterpark in Amsterdam. De toegang van het festival is en blijft gratis. Voorafgaand aan het Keti Koti Festival stelt het NiNsee zich bereid en behulpzaam op ten aanzien van organisaties en individuele personen die op 1 juli in het Oosterpark willen herdenken en bezinnen. Het NiNsee bestuur en in het bijzonder bestuurslid Marian Markelo zullen hierbij acte de présence geven.
Over NiNsee
Het NiNsee is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische
slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor
de nazaten van tot slaafgemaakten. Een gedeeld verleden dat structureel en vanuit verschillende
invalshoeken voor het voetlicht wordt gebracht met als doel volledige erkenning en inbedding in
Nederland te realiseren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter