blog | werkgroep caraïbische letteren

Migratie-achtergrondiërs

door Martin Sommer

Zondag mocht ik aanschuiven bij het radioprogramma OVT. Naast me zat de Surinaamse grande dame van de slavernijgeschiedenis, Cynthia McLeod (80). Ze vertelde dat ze in haar jeugd vaak de vraag kreeg of ze het zusje van Zwarte Piet was. Dat stoorde haar toen niet.

2015-12-06 13:08:20 AMSTERDAM - Tegenstanders van zwarte Piet tijdens het vertrek van Sinterklaas De goedheiligman krijgt een rondleiding door het Rijksmuseum, voordat hij met de pakjesboot terug naar Spanje vaart. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

2015-12-06 13:08:20 AMSTERDAM – Tegenstanders van zwarte Piet tijdens het vertrek van Sinterklaas De goedheiligman krijgt een rondleiding door het Rijksmuseum, voordat hij met de pakjesboot terug naar Spanje vaart. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Ontleend aan website de Volkskrant, bij het artikel van Sommer.

Ze vond wel dat als er nu zoveel mensen gekwetst waren door Zwarte Piet, daaraan iets moest veranderen. Ferm applaus volgde, en de vaststelling van de presentator dat ‘wij’ het hier in elk geval eens waren.

Het was een leerzaam moment. Kennelijk is niet Zwarte Piet veranderd, maar is men gevoeliger voor racisme dan voorheen. En dan dat gulle applaus voor onszelf.

Lees de column op de website van de Volkskrant, 5 november 2016.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter