blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Meye vraagt regering pater Toon te berispen

door Naomi Hoever

 

Paramaribo – Steve Meye, voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten zegt dat pater Toon te Dorsthorst op de herdenkingsdienst van 8-december buiten zijn boekje is gegaan. Meye noemt diens uitspraken ongehoord en niet gepast. Hij zegt dat de regering wat moet zeggen over het feit dat een buitenlander een gevestigde kerkgemeenschap komt bespreken.

 

toon-te-dorsthorst

Pater Toon te Dorsthorst. Foto: dWT Archief

“De Volle Evangelie- en Pinksterkerken kunnen nog zo vaak een nationale gebedsmanifestatie houden op het Onafhankelijkheidsplein. Wij mogen ons niet laten verleiden door dubieuze profeten, die de Bijbel gebruiken om misstanden te legitimeren en ze de schijn van waarheid te geven”, zei Pater Toon, zoals hij algemeen bekendstaat.

Volgens Meye heeft de geestelijke met deze uitspraak de Volle Evangelie de oorlog verklaard. “Wij reageren niet op dit soort zieligheden. We zijn dit van Te Dorsthorst gewend. Hij is altijd tegen de Volle Evangelie en deze regeringsleiders. We verwachten niets anders van deze pater. Hij denkt dat hij alles mag roepen omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. “Pater Esteban Kross zou nooit zoiets hebben gezegd.”

[van de Ware Tijd, 14/12/2016]

 bebloede-hand

 

‘Ik sta honderd procent achter wat ik gezegd heb’

Paramaribo – Pater Toon te Dorsthorst neemt geen woord terug van wat hij vorige week donderdag heeft gezegd tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de decembermoorden van 1982. Steve Meye, voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten, reageerde getergd op de opmerkingen van Te Dorsthorst. “Het feit dat hij zo reageert, zegt meer iets over hem dan over mij”, zegt de pater tegen de Ware Tijd.

Te Dorsthorst zei in de Alfonsiuskerk dat “de volle evangelie- en pinksterkerken nog zo vaak een nationale gebedsmanifestatie kunnen houden op het Onafhankelijkheidsplein, als de leiders bang zijn vóór en verzaken van de echte waarheid en Bijbelse gerechtigheid, dan zal het verder bergafwaarts blijven gaan met ons land Suriname. Daar helpt geen duizendmaal Alleluia Amen aan.” Om te vervolgen: “Wij mogen ons niet laten verleiden door dubieuze profeten, die de Bijbel gebruiken om misstanden te legitimeren en ze de schijn van waarheid te geven.”

Meye, met in zijn kielzog praeses Hesdey Zamuel van de Evangelische Broedergemeente, reageerde als door een wesp gestoken. Volgens hem heeft Te Dorsthorst met deze uitspraak de Volle Evangelie de oorlog verklaard. “Wij reageren niet op dit soort zieligheden. We zijn dit van Te Dorsthorst gewend. Hij is altijd tegen de Volle Evangelie en deze regeringsleiders geweest. We verwachten niets anders van deze pater. Hij denkt dat hij alles mag roepen omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft.” Meye heeft de regering zelfs opgeroepen maatregelen tegen de pater te treffen.

[Pater Toon reagee]rt daarop laconiek, maar ergert zich wel aan de aanval van Meye. Hij laat weten niet van plan te zijn om zijn woorden terug te nemen. “Ik blijf 100 procent achter datgene staan wat ik heb gezegd. Ik kan het ook bewijzen dat het zo is. En ik heb niemand beledigd. De heer Meye kan wel zeggen dat het niet waar is wat ik heb gezegd, maar hij komt met geen enkel argument om het te weerleggen.”

[uit de Ware Tijd, 15/12/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter