blog | werkgroep caraïbische letteren

Mediastrijd om Suriname

Boekpresentatie in het IISG op 9 juni 2017

Ellen de Vries en uitgeverij WalburgPers nodigen u graag uit voor de boekpresentatie Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars op vrijdag 9 juni 2017 om 15.00 uur in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. ‘Nederlandse journalisten hebben niet bijgedragen aan een ontspanning tussen hun land en Suriname, integendeel’, aldus toenmalig bevelhebber Desi Bouterse in De Ware Tijd van 22 september 1987.

Mediastrijd om Suriname zoomt in op de rol van de media in de recente, turbulente geschiedenis
van Suriname: de (post) militaire periode (1980-1992).  Dat was ook de tijd waarin Ronnie Brunswijk met steun van het Surinaams verzet in Nederland de wapens opnam tegen legerleider Desi Bouterse en de Nederlandse regering de in 1975 aan Suriname beloofde ontwikkelingsgelden gebruikte als middel om de politiek in Suriname te beïnvloeden.  Media in Nederland en Suriname vormden de arena waarin de strijdende partijen elkaar met woorden bevochten. Nederlandse media werden beticht van eenzijdige berichtgeving over Suriname. Ze zouden Brunswijk als held en Bouterse onveranderlijk als booswicht hebben afgeschilderd. Klopt dat ook? Hoe was het met de Surinaamse media gesteld? Waren zij louter spreekbuis van de militaire machthebbers of zochten ze moedig de grenzen van censuur en zelfcensuur op?
En hoe berichtten Surinaamse media eigenlijk over Nederland? De Vries laat zien hoe alle partijen – inclusief de media zelf – poogden de beeldvorming te beïnvloeden.

 

 

Ronnie Brunswijk ten tijde van de Binnenlandse Oorlog

Programma

15.00 – 15.15 uur
Inloop met koffie en thee
15.15 – 16.30 uur
• Ellen de Vries over de mediastrijd en de contouren van het slagveld.
• Journalistenpanel o.l.v. Patrick Meershoek met Hans Buddingh’, Rudie Kagie en Roy Khemradj over de Nederlandse berichtgeving omtrent Suriname tijdens de (post)militaire periode in Suriname. Nederlandse media speelden destijds een belangrijke rol in het nieuws over Suriname, ook in Suriname zelf. Hoe evenwichtig en zorgvuldig was die berichtgeving? En hoe doen Nederlandse media het vandaag de dag?
• Borrel
De bijeenkomst eindigt om 17. 30 uur.

 

Ellen de Vries. Foto © Michiel van Kempen

Over de auteur
Ellen de Vries werkte jarenlang als zelfstandig journalist voor radio, tv, kranten en tijdschriften en publiceerde o.m. een biografie van Nola Hatterman en een boerk over de Binnenlandse Oorlog in Suriname. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor het postkoloniale verleden van Nederland in relatie tot de media. In 2015 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam. Mediastrijd om Suriname is de geïllustreerde handelseditie van haar proefschrift.

Datum: vrijdag 9 juni 2017
Locatie: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, ISSG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam
U bent welkom vanaf 15.00 uur, de aanvang  van de presentatie is 15.15 uur.
Na afloop van de presentatie is er gelegenheid het boek aan te schaffen en door de auteur te laten signeren.
Graag vóór 6 juni aanmelden bij: publiciteit@walburgpers.nl

Eigen vervoer
Vanaf de rondweg (A10): neem de afslag Zeeburg (S114), rij door tot de stoplichten en volg de borden
Zeeburg over de brug (= linksaf). Ga aan het eind van de brug bij de stoplichten naar rechts. Neem
bij de volgende stoplichten de weg naar rechts (Molukkenstraat). Het IISG is het grote witte gebouw
waar u op af rijdt. Opgelet, rond het IISG is het betaald parkeren!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter