blog | werkgroep caraïbische letteren

Literaire middag met Michiel van Kempen en Mala Kishoendajal

Aankondiging/Uitnodiging

Op zondag 16 oktober is er in Den Haag een Literaire Middag, georganiseerd door Stichting Hindustani, met verhalen & gedichten van Michiel van Kempen en Mala Kishoendajal.

Nederland,Amsterdam, 2015 Michiel van Kempen, auteur, hoogleraar West-Indische letteren Foto: Bob Bronshoff

Michiel van Kempen. Foto: Bob Bronshoff

 

Schrijver, dichter, letterkundige en surinamist Prof. Dr. M.H.G. van Kempen zal zijn passie met u delen over de ontwikkeling van de Surinaamse literatuur. Hij zal vertellen hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen en zich tot op heden verder heeft ontwikkeld; hoe deze eeuwenoude traditie van mondelinge vertellingen is overgegaan naar de hedendaagse schrijfkunst. Hij zal aan de hand van zijn jarenlange studies, waarbij hij een flinke periode verbleef in Suriname, laten zien hoe de oude verhaalkunst van verschillende bevolkingsgroepen met een sterk mythische inslag en nostalgie later meer nadruk legde op de eigen cultuur en het loslaten van het koloniale denken.  De huidige generatie schrijvers laat als logisch gevolg meer confronterende geluiden horen.  Het schrijven in zowel het Sranan als het Sarnámi kent een onmiskenbare groei.

 

Mala Kishoendajal2

Mala Kishoendajal. Foto Facebook

Ook vrouwelijke auteurs in Nederland en Suriname drukken langzaam maar zeker hun stempel op de Surinaams-Hindoestaanse literatuur.  Een van hen, die de welhaast historisch opgelegde underdog positie van met name Hindoestaanse migranten nadrukkelijk bekritiseert in haar werk, zonder eenzijdig af te geven op de huidige generatie blanke Nederlanders, is Mala Kishoendajal. Zij heeft de dubbele migratie van Hindostanen, de inwortelingsperikelen van de Hindostanen in Suriname en Nederland, met name in Den Haag, en daarbij die van de Hindoestaanse vrouw in het bijzonder, in haar romans in beeld gebracht. In haar werken laat zij nadrukkelijk blanke Nederlanders en Hindostanen interacteren, zoals in de realiteit ook gebeurt. Hiermee beoogt zij zichzelf als Nederlandse romanschrijver en Nederlandse Hindostanen in het algemeen als volwaardig onderdeel van de Nederlandse samenleving te profileren.

 

Datum: zondag 16 oktober 2016
Plaats: Theater De Vaillant,  Hobbemastraat 120, Den Haag
Tijd: 14.30 uur

Programma:
14.30 uur: Inloop (koffie en thee)
15.00 uur: Aanvang literair programma in theaterzaal

Muzikaal intermezzo:
Shalini Bholasing & Ravinder Singh Bedi

17.00 uur: Einde literair programma
Nazit in de foyer
18.00 uur Einde bijeenkomst
Boeken van de auteurs zijn in de foyer verkrijgbaar.
Toegang vrij, maar reservering verplicht in verband met het beschikbare aantal stoelen. Aanmelden bij: stichtinghindustani@gmail.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter