blog | werkgroep caraïbische letteren

Lekker Lezen in de Letteren van de West

Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Onze allerbeste romanschrijvers hebben een hechte band met de voormalige West: Suriname en de Antillen. Albert Helman, Edgar Cairo, Bea Vianen, Astrid Roemer, Ellen Ombre en Karin Amatmoekrim (Suriname), en Cola Debrot, Tip Marugg, Frank Martinus Arion en Boeli van Leeuwen (Antillen). De rasverteller Johan van de Walle heeft zowel een band met Suriname als met de Antillen. Onderwerpen als tropische natuur, slavernij, identiteit, religie, winti en vodoo, gender en ras, existentie, liefde en sexualiteit komen in hun werk aanbod. Ten onrechte zijn deze Nederlandstalige auteurs te weinig bekend. Komt daar verandering in? Van hen heeft Astrid Roemer onlangs de P.C. Hooft-prijs gekregen (2016).Over de gekte van een vrouw
Van vijf van deze topauteurs wordt het oeuvre behandeld, waarbij één roman centraal zal staan. Welke vormgeving en thematiek maken auteur en werk typisch Surinaams of Antilliaans? Hun werk is altijd boeiend, soms raadselachtig. Welke Caribische geheimen moeten voor de (Nederlandse) lezer opgelost worden?

Bert Paasman (2)

Prof. Bert Paasman. Foto © Michiel van Kempen

 

Prof. Dr. Bert Paasman is Em. Hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift behandelt het Nederlandse slavernijdiscours; hij publiceerde verder op het gebied van de Verlichting, van Oost- en West-Indië, Zuid-Afrika en de moderne migrantenliteratuur. Onlangs verscheen een grote bloemlezing: Album van de Indische poëzie.
Doelstelling:  Kennis van en inzicht in de rijkdommen van de voormalige West-Indische letteren; leesplezier.

Voorkennis: De te behandelen teksten dienen zoveel mogelijk gelezen te worden. Ze zijn meestal nog nieuw verkrijgbaar en in ieder geval tweedehands op internet sites, zoals Boekwinkeltjes.nl of Bol.com, of bij antiquariaten.
Data: 4, 11, ( niet 18) 25 oktober 1, 8 november 2016 (5), dinsdag, 13.30-15.30 uur
Hogeschool Utrecht-Amersfoort, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort.
7 okt. Albert Helman, De stille plantage (1931),
14 okt. Astrid Roemer, Over de gekte van een vrouw (1982),
28 okt. Ellen Ombre, Negerjood. Roman (2004),
4 nov. Tip Marugg, Weekendpelgrimage (1958),
11 nov. Boeli van Leeuwen, Het teken van Jona (1988).
Het lezen en voorbereiden van deze teksten wordt ten zeerste aanbevolen. Een hand out zal op de eerste bijeenkomst uitgereikt worden.
€ 132.50

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter