blog | werkgroep caraïbische letteren

Kwestie Suralco bijzaak tijdens mijnbouwconferentie

door Ivan Cairo

Paramaribo – Het mogelijke vertrek van bauxietmaatschappij Suralco uit Suriname is een toevallige bijzaak die momenteel opspeelt. Een interne aangelegenheid van het land die de regering niet gaat bespreken in internationaal verband tijdens de mijnbouwconferentie die komende week hier wordt gehouden. Dat zegt Jim Hok, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen aan de vooravond van de Surimep-conferentie.

mijnbouw

Desalniettemin zal de regering deze kwestie aangrijpen om naar internationale investeerders een signaal te sturen dat gezien het feit dat Suralco al vanaf begin vorige eeuw in Suriname opereert, het land altijd bereid blijft langdurige economische partnerschappen te sluiten met investeerders. Het wordt een boodschap dat Suriname “geen contractbreuk pleegt”. Door de jaren heen hebben opeenvolgende regeringen zich gehouden aan de overeenkomsten die met investeerders zijn gesloten, aldus Hok.

De internationale mijnbouw- en energieconferentie Surimep 2014 is bedoeld om potentiële investeerders in de mijnbouw en energiesector van Suriname te interesseren. Cyriel Eersteling, adviseur bij Natuurlijke Hulpbronnen, zegt dat intussen al zo een vierhonderd deelnemers zich hebben aangemeld voor het evenement. Meer dan de helft komt uit het buitenland, vult de minister aan.

Behalve bedrijven komen ook regeringsdelegaties uit India, Nederland, Frans-Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland, Ierland, Canada, de VS, Zuid-Afrika, Argentinië en Venezuela. Uit Guyana komen alleen bedrijven. De regering van het buurland heeft uit protest afgezegd omdat Suriname in de documenten van de conferentie de juiste landkaart van het land heeft afgedrukt.

De Surimep-conferentie begint op 17 juni.

[uit de Ware Tijd, 11/06/2014]

1 comment to “Kwestie Suralco bijzaak tijdens mijnbouwconferentie”

  • Er zijn SURINAMERS die in het buitenland wonen en in de mijnbouw en dergelijke kennis van zaken hebben door universitaire studies en ook aandeel hebben in dergelijke bedrijfsvoeringen waarom zoekt deze regering geen contact met deze intelligente mensen, om ons geliefd SURINAME uit deze duisternis te komen helpen. Als zij met nieuwe ondernemingen aan de slag gaan moet er toch weer grote investeringen worden gedaan terwijl het land bijna net zo goed als bankroet is. Een goede analyse van deze sector zou door de SURINAMER die vanavond op radio Tamara te horen was een oprechte keus kunnen zijn. Ik vraag mij dan ook af waarom het volk niet uitgebreid wordt geïnformeerd over de gevolgen van het mogelijke vertrek van de suralco-raffinaderij want zij moeten daar ook over kunnen beslissen, na gedegen informatie. SURINAME is zo rijk aan grondstoffen maar de kennis om er economisch mee aan de slag te gaan ontbreek, maar in het buitenland zijn SURINAMERS met algehele kennis, laat de regering deze mensen binnen halen. SURINAME is een jong land maar dan nog hoeft zij niet in de uitverkoop, op deze manier blijven wij met zn allen nog eeuwen in slavernij. Daar moeten wij met zn allen voorop komen en waken dat dat niet weer gaat gebeuren.Ik hoop dat de zittende regering het tij laat keren en zijn verantwoordelijk durft te nemen en ten goede voor land en volk de SURINAMERS MET KENNIS BINNEN HAALT. MAMA SRANAN, MI, WI, LOBI YU FUTRU

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter