blog | werkgroep caraïbische letteren

Koninkrijk met een bananenrepubliek

De relatie tussen het Binnenhof en de voormalige Nederlandse Antillen is al jaren moeizaam. Legendarisch is het verhaal dat verteld wordt over voormalig minister Gerrit Zalm van Financiën, de huidige informateur, toen hij vlak na het opstijgen vanaf de Antillen nog even een blik door het vliegtuigraam wierp en siste: „Stelletje rovers!”

door Wouter de Winther 

Gelegenheidsposter Koninklijke Marechaussee [KMar] / Korps Politie Nederlandse Antillen – samenwerking op Sint-Maarten tussen 1991 – 1998; foto R.Frigge.Mediacentrum KMar

Tijdens zijn ministerschap waren er moeizame en kostbare onderhandelingen met de eilanden over hun toekomst. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kozen voor een nauwe band met Nederland; Curaçao en Sint-Maarten kozen ervoor een zelfstandig land te worden, vergelijkbaar met Aruba. Op zijn weblog repte Zalm in 2007 over gemaakte ’goede afspraken op het gebied van justitie en overheidsfinanciën’. „Tegenover toezicht op het voorkomen van nieuwe ontsporingen op financieel terrein, wordt hulp geboden bij schuldsanering en technische bijstand.”

Lees het artikel van De Winther op de website van de Telegraaf, 11 september 2017.

 

on 12.09.2017 at 12:19
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter