blog | werkgroep caraïbische letteren

Kijk de wereld in …

door Maria Karg

“Kijk de wereld in” zeiden mijn ouders altijd. Het Caraibisch uitzicht verruilde ik als 19-jarig meisje voor een Hollands landschap achter de duinen. Als ik in gedachten terug ga naar mijn geboorteland, zie ik het decor van tropische begroeiing. Destijds had ik geen idee van slavernij, terwijl die zo in mijn familiegeschiedenis verankerd was.

Maria Karg (2)

Maria Karg

Pas tijdens mijn studie antropologie leerde ik het slavernijverleden echt kennen. En veel later – tijdens mijn bezoek aan een Marrondorp in de binnenlanden van Suriname – werd ik me met ziel en zaligheid bewust van deze geschiedenis. En in één adem van een wezenlijk onderdeel van mijn persoonlijke geschiedenis.
Het ‘kijk de wereld in’ kreeg door mijn werk voor het NiNsee een nieuwe dimensie. Het Caraibisch uitzicht en het oer-Hollandse polderland kwamen samen. Hoe beleeft men over en weer èn gezamenlijk de geschiedenis van de slavernij. Hoe gaat men daar mee om?

In 2012 heb ik vanuit dit besef MiraKa Educatie opgericht, dat gedurende de jaarwisseling is overgegaan in Stichting Stil Verleden (SSV) die recent de ANBI-status heeft gekregen. Een erkenning van het algemeen nut van de Stichting.
Met SSV willen wij – het fantastische bestuur, de vrijwilligers en ik – Nederlands slavernijverleden blijvend onder de aandacht brengen.
In Nederland is er de laatste jaren vooral aandacht voor de trans-Atlantische slavernij. SSV wil die aandacht verbreden tot alle vormen van het Nederlands slavernijverleden. Dat verleden plaatst ze binnen het continuüm van de slavernij; van die in de Klassieke Oudheid tot de hedendaagse slavernij. Stichting Stil Verleden wil laten zien dat het een verschijnsel van alle tijden is.
Zij beoogt bij jongeren een bewustwordingsproces op gang te brengen. Enerzijds om de identiteit van de (mede)jongeren te verhelderen en een doordacht multicultureel burger te worden. Anderzijds is het van belang dat jongeren kennis maken met de moderne slavernij om te gaan beseffen hoe deze, ook door hun eigen handelen, kan worden tegengegaan. Ook zijn er onder andere lezingen en historische wandelingen voor geïnteresseerden van alle leeftijden.

Maria Karg (1)
In 2015 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Amerika officieel werd afgeschaft. Dit belangrijke moment in de Amerikaanse geschiedenis markeert het einde van de bloedige burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten. Een oorlog waarin die slavernij een essentiële rol speelde. In dit jubileumjaar trekt SSV door het land om op scholen voor Voortgezet Onderwijs educatieve programma’s te verzorgen waarin deze geschiedenis – naast het Nederlands slavernijverleden – zal worden besproken.
De geschiedenis van de slavernij verbindt Nederland en andere Europese landen èn Amerika. Het waren immers de Europese mogendheden die koloniën stichtten in de ‘Nieuwe Wereld’. Zij kochten en vervoerden slaven vanuit het Afrikaanse continent om te werken op hun plantages. Deze immense migratiestroom en mensenroof heeft de geschiedenis van Europa en Amerika ingrijpend beïnvloed. Het erfgoed hiervan – racisme, uitsluiting, stereotypering, maar niet te vergeten óók culturele verrijking – is tot op de dag van vandaag op velerlei wijzen zichtbaar in de Europese en Amerikaanse samenleving, waar ze actueel onderwerp van maatschappelijk debat is.
SSV zal alle zeilen bijzetten om te werken aan de bewustwording van slavernij vroeger en nù. Om vanuit historisch perspectief in het heden te werken aan het uitbannen van het gebruiken van mensen voor eigen belang en geldelijke gewin. Iets, dat hoeft geen betoog, niet strookt met de mensenrechten.

 

Contact: e-mail miraka.educatie@gmail.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter