blog | werkgroep caraïbische letteren

In Memoriam Miep Diekmann / 26 januari 1925 – 9 juli 2017

door Aart G. Broek

Zondagochtend 9 juli jl. overleed Maria Hendrika Jozina Diekmann, ruim tweeënnegentig jaar oud. Tot kort geleden had zij nog zelfstandig in haar Scheveningse appartement gewoond, dat uitkeek op de zee. Als Miep Diekmann was zij van bijzondere betekenis geweest in het brede veld van de jeugd- en kinderliteratuur, zowel in Nederland als op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Miep Diekmann en wethouder Sleeking onthullen een plakkaat aan de gevel van de woning in Dordrecht waar Diekmann Marijn bij de lorredraaiers (1965) schreef; foto © Helene Akkerboom / 30 juni 2016.

Op 1 oktober 1998 opende Miep Diekmann de tentoonstelling, die het Let­ter­kundig Museum in Den Haag aan haar leven en werk wijdde. Diekmann, geboren in 1925, nam daarbij ook de ro­yaal geïllustreerde uitgave Ogen in je achterhoofd in ontvangst. De samenstellers van de tentoonstelling verzorgden ook deze publicatie en doken in het belang van deze opmerkelijke vrouw.
Diekmanns werk was vernieuwend in velerlei op­zichten, anticipeerde feilloos op diverse maatschappelijke ontwikkelingen, en was van een kwalitatief hoog niveau. Diekmann werd dan ook vele malen bekroond in bin­nen- en buiten­land, waaronder reeds in 1970 de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugd­literatuur. Daarna zouden nog ruim twee zeer productieve decennia volgen.

Lees hier in pdf het IM dat geïllustreerd en op twee pagina’s verscheen in Antilliaans Dagblad, 11 juli 2017:Aart G. Broek – IM Miep Diekmann – AD 11.07.2017 – p. 10 en Aart G. Broek – IM Miep Diekmann – AD 11.07.2017 – p. 11

Portret van Miep Diekmann getekend door Pien Hazenberg, onthuld door collega-schrijver Dolf Verroen, 8 juni 2014, in de Haagse Kunstkring – foto © Aart G. Broek

of klik door naar deze webpagina voor een wat uitgebreidere versie.

 

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter