blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam: Dick Bruna overleden

Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje (het beroemdste konijn ter wereld), is gisteravond overleden in zijn geboortestad Utrecht.

Dick Bruna maakte in 1955 het eerste boekje over nijntje. In de meer dan zestig jaar die volgden, schreef hij veel kinderboekjes over nijntje en andere figuren zoals snuffie, boris en barbara beer en betje big. Hij schreef en illustreerde in totaal maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp hiernaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken. De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Ook ontwierp hij voor diverse goede doelen zoals UNICEF, Wereld Aids Dag, Terres des Hommes, World Peace is Possible en Het Rode Kruis. Internationaal maakte Bruna sinds de jaren 60 furore met zijn werk.

 

De vierkante boekjes (dit kenmerkende formaat vond Bruna goed in kinderhandjes passen) vormen al voor diverse generaties een fijne jeugdherinnering. Ook speelt nijntje de hoofdrol in musicals en televisieseries. In januari 2013 verscheen nijntje de film in de bioscopen, waarmee het beroemde konijntje weer een nieuwe stap zette in haar carrière. Ook over de grens is nijntje, of Miffy zoals ze in het buitenland heet, zeer populair. Al in de jaren 60 geniet Bruna´s werk grote waardering in Japan, waar zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme.

In 2016 ontving hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

 

Dick Bruna is 89 jaar geworden.

[van Leesplein, 17 februari 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter