blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Holi Cautál Milan boost muziekgenre en Awadhi-taal

De Holi Cautál Milans werpen hun vruchten af. De Cautál, een muziekgenre binnen de Hindoestaanse cultuur geniet weer grote belangstelling. De Organisatie Hindoe Media (OHM) Suriname prijst zich gelukkig. “Negen jaar lang Cautál Milans organiseren, resulteerde in een stop van de neergang en tegelijk een toename van het aantal muziekgroepen”, zegt OHM-voorzitter Rajen Baldew aan Starnieuws.

 

Stichting Sangíton ká Pehchán geeft een muziekdemonstratie tijdens de jaarlijkse Holi Cautál Milan. (Foto: Ranu Abhelakh)

Nog prijzenswaardiger vindt Baldew, het feit dat er veel jongeren in deze Cautál muziekgroepen meedoen. “We zijn dus niet meer aan een vergrijzing toe. De vernieuwing en verjonging zetten zich voort.” Honderden personen kwamen zondag af op negende Holi Cautál Milan in het Lalla Rookh gebouw. Negen Cautál groepen uit stad en district, toonden hun zangtalent. Voor de eerste keer trad ook de vrouwenmuziekgroep van Stichting Sári uit Nickerie op.

Door de muziek boost leeft niet alleen dit genre verder in Suriname, maar ook het taalgebruik. “Onze jongeren pakken de taal naadloos op, omdat de zangteksten in het Awadhi zijn.” Het Awadhi en Bhojpuri zijn twee streek (gesproken) talen uit India, die de Brits-Indische contractanten meenamen en verder ontwikkelden tot het Sarnámi. “We praten over een afnemend Sarnámi taalgebruik in Suriname, maar toch wordt deze taal nog in veel gezinnen gesproken.”

Cautál niet alleen rond Holi
Baldew vindt het wel jammer dat het Cautál muziekgenre alleen rond het Holifeest wordt gespeeld. “Dit terwijl er ook Rámáyan-groepen zijn, die het gehele jaar door de Rámáyan citeren (zingen) in Cautál-vorm/ritme.” De Cautál, een groep van liedjes, kent verschillende subgenres zoals de bekende kabir en jogira en de minder bekende stijlen als cahaka, ulara en jhumar. “Er zijn gelukkig nog groepen zoals in de Leidingen, die de minder bekende stijlen nog goed beheersen.”

Sociaal en educatief doel
Tijdens de 2017-milan was er geen competitie onder de Cautál muziekgroepen. “Het competitiemodel heeft zijn vruchten afgeworpen. Een aantal scholen is zijn eigen muziekgroepjes gestart. En dat was onze opzet.” Naast het culturele, heeft de Milan jaarlijks ook een sociaal en educatief doel. Zo waren de overburen, de bewoners van Huize Ashiana dit jaar de speciale gasten. Zij kregen verschillende goederen van de Nederlandse organisaties Nehob en Himmat. En terwijl de tientallen bezoekers op het buitenterras genoten van zang, dans en muziek, maakten andere een ronde in zaal waar de Indiase ambassade en elf culturele, spirituele en religieuze organisaties met informatiestands stonden.

45 actieve Cautál groepen
Baldew is zeer ingenomen met het werk van de medeorganisatoren. Elk van hun kent een eigen aanhang en profileert zich goed in de samenleving. “Ons doel is om jaarlijks zoveel mogelijk Hindoestaanse culturele verenigingen te betrekken en samen te werken, anders is de versnippering te groot.” OHM-Suriname zelf timmert ook aan de weg, via een vernieuwde website en de jongeren Facebook pagina, zegt de voorzitter. Zo heeft zij intussen 45 actieve Cautál groepen in Suriname per wijk geregistreerd.
Bollywood popsterren Amitabh Bachchan en Amir Khan gebruiken vaker het Awadhi in hun films. Een bekend Holi lied in deze taal is ‘Hori Khele Raghuvira Awadh Me’ (Amitabh Bachchan/Baghban).

[uit Starnieuws, 7 maart 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter