blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Zwarte Piet-probleem in de Tweede Wereldoorlog

door Gerard de Boer

Ook in het eerste jaar van de Duitse bezetting was er al een probleem met Zwarte Piet. De bezetter vond namelijk dat hij wit moest zijn.

Piet1

 

Kinderen maakte men in 1940 wijs met het volgende verhaaltje: “Door de verduisteringsmaatregelen raakt de goede Sint ‘s avonds steeds zijn knecht kwijt. Sint Nicolaas is toen op het idee gekomen zijn trouwe helper wit te maken” (de verduisteringsmaatregelen waren door de Duitsers ingesteld om te voorkomen dat geallieerde bommenwerpers hun doel zouden vinden. Als het donker was, waren de burgers dan ook verplicht te voorkomen dat door ramen of andere openingen licht naar buiten kon schijnen en ook de straatlantaarns waren toen uit).

 

Piet2

Maar na veel protest over de Witte Piet moest de Duitse bezetter op dit punt toch het onderspit delven. In 1941 en de oorlogsjaren daarna was Zwarte Piet alweer terug.

Piet3

 

[van de site van Gerard de Boer, 5 oktober 2015]

2 comments to “Het Zwarte Piet-probleem in de Tweede Wereldoorlog”

  • Beste Gerard de Boer,

    Vandaag kwam ik via via uw artikel van 5 oktober 2015 tegen.
    Hiervan schrok ik best wel.
    Ik heb deze blog gelijk op mijn Facebook pagina gedeeld, maar krijg hierover ook direct reactie van mijn dochter (die rechten studeert) dat er bij deze blog geen enkele bron bij vermeld is.
    Daarom denkt zij dat dit niet waar is.

    Kunt u mij helpen?

    Met vriendelijke groet,
    Geralda Rubens

  • Nee, de waarheid ligt anders. Althans, ik vind de foto terug bij het Sint- en Pietengilde, dat doorgaans goed geïnformeerd is. Volgens hen gaat het hier om een ludiek protest tegen de verduistering, en niet om een door de Duitsers afgedwongen verandering. http://sintenpietengilde.nl/foto/6477/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter