blog | werkgroep caraïbische letteren

Hersenkoraal inzetten ter versterking van zwakke riffen

door Marija Stojanovic

Willemstad — De onder kunstmatige omstandigheden gekweekte kolonies van het hersenkoraal ‘Colpophyllia Natans’ zijn behoorlijk stressbestendig. Daarom kan deze koraalsoort gebruikt worden voor versterking van gedegradeerde koraalriffen die met vervuiling kampen. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van de marienwetenschappers van Secore International en Carmabi in een onderzoek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hersenkoraal

“De gekweekte jonge hersenkoralen die zeventien maanden geleden op het rif zijn uitgezet op negen verschillende locaties/riffen die variëren van gezonde tot door vervuiling aangetast riffen, maar ook op riffen die qua gesteldheid daartussenin vallen, gedijen onder voornoemde omstandigheden op alle locaties evengoed”, aldus marienbiologe Valérie Chamberland. Chamberland, die bezig is met haar doctoraal studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hierbij begeleiding krijgt van één van de projectleiders van Secore, Dirk Petersen, en wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij (die ook als professor verbonden is aan het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA): “De tijd moet nog uitwijzen of deze jonge koralen zich op voornoemde riffen onder uiteenlopende waterkwaliteitomstandigheden, goed zullen blijven ontwikkelen tot volwassen kolonies die zich voort kunnen planten. Mocht alles goed verlopen, dan zou deze hersenkoraalsoort kunnen worden ingezet om zwaar gedegradeerde riffen te versterken. Maar men moet nu ook niet meteen denken ‘ha, we hebben nu een magische wondermethode ontdekt om riffen weer op te bouwen!’ Zo werkt dat niet”, aldus Chamberland. Vermeij vult hierop aan: “Er zullen ook maatregelen moeten worden getroffen om herbivore visgemeenschappen te laten groeien en de waterkwaliteit te verbeteren. Pas dan kunnen we met onze methodes riffen sneller laten groeien dan dat ze onder natuurlijk omstandigheden zouden doen. We kunnen met onze methode riffen helaas niet herbouwen.”
Grotere weerstand

Ze licht toe dat deze voorlopige bevindingen een bemoedigende uitwerking hebben op de betrokken marienbiologen/koraalwetenschappers van Secore en Carmabi, die zich binnen het Secore (SExual COral REproduction) project inzetten om voortplantingsmateriaal op te vangen tijdens de jaarlijkse ‘coral spawning’, dit handmatig bevruchten en vervolgens in aquaria tot juveniel koraal opkweken, waarna ze teruggeplaatst kunnen worden op het rif. Door een veel diversere genetische opmaak vergeleken met koralen die bijvoorbeeld door fragmentatie (stekmethode) worden geproduceerd, beschikken deze jonge koralen over een grotere weerstand tegen negatieve invloeden zoals bijvoorbeeld klimaatverandering.

Binnen het project wordt voornamelijk gepoogd om voor nieuwe aanwas te zorgen van de bedreigde koraalsoorten Elandgewei- en Hertshoornkoraal. Deze soorten zijn dan ook al geruime tijd geleden op de ‘Red List’ van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) geplaatst. Deze twee soorten wordt door wetenschappers als zeer belangrijk aangemerkt. Zo biedt Elandgewei vanwege zijn omvang en driedimensionale onderwaterstructuur, een belangrijke natuurlijke habitat voor vissen en tevens kustbescherming door de verwoestende krachten van stormen te absorberen.

elandgeweikoraal

Elandgeweikoraal. Foto © Jos Janssen

Stressbestendig

Chamberland: “De ondiepe riffen binnen het Caribisch gebied werden in het verleden gedomineerd door een grote aanwezigheid van Elandgewei- en Hertshoornkoraal-populaties. Toen die populaties eind jaren zeventig/ begin tachtig in deze regio afstierven, bleven deze riffen kaal achter. Men merkte echter op dat op sommige locaties – die tegenwoordig onder druk staan door menselijk handelen zoals vervuiling en kustontwikkeling – hersenkoraal gedijt. Dit waar vroeger dus de Elandgewei- en Hertshoornkoraal-populaties sterk vertegenwoordigd waren. Vandaar het belang van dit onderzoek. Hiermee zou de vraag beantwoord kunnen worden of, op riffen waar de achteruitgang te groot is om de deze gevoelige koraalsoorten te herintroduceren, het wellicht niet beter is om stressbestendige soorten zoals hersenkoraal te herintroduceren ter ondersteuning van herstel van koraalgemeenschappen die in ondiepe wateren leven.”

[uit Amigoe, 9 april 2016]

on 09.04.2016 at 14:52
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter