blog | werkgroep caraïbische letteren

Helman: Een trip door de 20ste eeuw

Lezing Michiel van Kempen bij Sociëteit De Waterkant op zondag 13 november 2016.

Albert Helman, pseudoniem van Lou Lichtveld (1903-1996), leefde een intens leven op verschillende continenten. Hij was de eerste belangrijke Nederlandstalige schrijver uit De West, schreef klassiekers als Zuid-Zuid-West en De stille plantage, maar ook poëzie, theater, essays, biografieën, journalistiek werk, en historische werken. Hij verdiepte zich in de theologie, filosofie en wiskunde en kreeg een eredoctoraat in de taalkunde. Hij was bevriend met Marsman en Slauerhoff en de groten der aarde kruisten zijn levenspad: Béla Bártok en Joris Ivens, George Orwell en Pablo Casals, Frida Kahlo en Yehudi Menuhin.

Helman Tobago schrijvend

Albert Helman, schrijvend aan zijn werktafel, Tobago, ca. 1976

Onlangs verscheen over hem een 863 pagina’s dikke biografie: Rusteloos en overal (uitgeverij In de Knipscheer). Het lange levensverhaal, de 130 boeken die Helman schreef, de talloze vrienden en vijanden, zijn tienduizenden brieven moesten op een of andere manier in die biografie hun plaats krijgen. Michiel van Kempen werkte tien jaar aan het boek en vertelt hoe hij dat deed, welke valkuilen hem wachtten en hij trekt een aantal bijzondere lijnen uit het levensverhaal van Albert Helman. Waarom hij zo belangrijk is geweest als minister van Onderwijs in Suriname, maar ook waarom Paramaribo in chaos verkeerde aan het eind van zijn ministerstijd. Hoe het kwam dat hij namens Nederland de Verenigde Naties toesprak en… waarover!! En waarom de Nederlandse premier Wim Kok hem nog op 90-jarige leeftijd het Catshuis uit zette.

 

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen (1957) is bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van romans, verhalenbundels en essays. Onder zijn redactie verscheen een groot aantal bloemlezingen over de Surinaamse en Antilliaanse poëzie, o.m. de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan; tweehonderd jaar proza van Suriname (1999). In 2003 verscheen zijn meerdelige Geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003). Zijn laatste uitgaven zijn de roman Vluchtwegen (2006), het foto boek Cityscapes + birdmen (2010) en de bundel Shifting the Compass; Pluricontinental Connections in Dutch Colonial and Postcolonial Literature (Cambridge 2013).

Locatie: Sociëteit De Waterkant, in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag
Aanvang van de lezing : 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur.

Bezoek de website van De Waterkant voor meer activiteiten : www.societeitdewaterkant.nl
Vragen, opmerkingen altijd doorsturen naar Emailadres: Socwaterkant@gmail.com

 

 

de waterkant

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter