blog | werkgroep caraïbische letteren

Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij

Onlangs wijdde NRC Handelsblad (14 april jl) maar liefst 3 pagina’s aan het project Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij van Aspha Bijnaar. Het is een boeiend verslag geworden, met leerlingen van de JP Coenschool aan het woord. Klik op de link onderaan dit bericht.

 

Dit najaar is de aftrap van het project Gastcolleges Hedendaags Burgerschap Slavernij en jij. Met leerlingen van Groep 7 en Groep 8 gaat EducatieStudio in gesprek over de beladen bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis: wat is slavernij, wat is er nog over van slavernij? De colleges gaan terug naar de periode van slavernij, maar bespreken ook de actualiteit. Vanuit hun lessenaar worden de leerlingen langs zichtbare en minder zichtbare sporen van slavernij in de openbare ruimte gevoerd, zoals de Gouden Koets, het Paleis op de Dam, Amsterdamse pakhuizen, gebouwen van de WIC, het Museumplein, producten als suiker, chocola, tabak, katoen, kruidnagel, gerechten als pom en roti, langs fenomenen als Zwarte Piet, etnisch profileren, racisme, discriminatie en beeldvorming.

Centraal onderdeel van de colleges is een interactieve en inlevende theatervoorstelling over slavernij, verzorgd door een van de actrices van EducatieStudio. We sluiten af met een tyuri-contest.

De erfenis van slavernij biedt een strategisch aanknopingspunt voor hedendaags burgerschap in deze colleges: het is bij uitstek een thema waarbinnen kan worden uitgelegd hoe gelijkheid werkt in een moderne samenleving en waar dat vandaan komt. Het verband tussen hedendaags burgerschap en slavernij is de maatschappelijke relevantie van dit project.

Het lesprogramma Gastcolleges Hedendaags Burgerschap Slavernij en jij werd ontwikkeld door EducatieStudio. Het programma zal worden uitgevoerd op scholen in Amsterdam West, Nieuw West, Oost, Zuidoost, Centrum en Noord. Met het bezoeken van meer dan 20 scholen worden naar verwachting meer dan 1200 leerlingen van Groep 7 en Groep 8 bereikt.

Het project loopt van oktober 2017- oktober 2018.

 

NRC_Handelsblad_20180414_6_04_1

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter