blog | werkgroep caraïbische letteren

Hans Breeveld over Martin Luther King

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft Hans Breeveld gevraagd om een lezing te houden over Martin Luther King Jr., als trendsetter in zijn tijd. Voor Breeveld is King een absoluut rolmodel. Hij heeft uitputtend onderzoek gedaan naar het leven van de Amerikaanse dominee. Sinds 1970 verzorgt Breeveld lezingen over het leven en de ideologieën van King.

Martin Luther King, Jr. Day is een Amerikaanse nationale dag, waarbij de verjaardag van dominee King wordt herdacht. De herdenking vindt elk jaar plaats op de derde maandag in januari, rond de verjaardag van King op 15 januari.

King was de belangrijkste spreker voor geweldloos activisme in de burgerrechtenbeweging. Hij heeft succesvolle protesten gevoerd tegen rassendiscriminatie in de federale en staatswetten. King heeft meer gedaan dan campagne voeren. Hij heeft gedemonstreerd hoe Amerika beter zou worden door alle mensen erbij te betrekken en inderdaad de verschillen te erkennen.

De grootschalige campagne voor een nationale feestdag om King te eren begon kort na de moord op King. De Amerikaanse president Ronald Reagan tekende op 2 november 1983 de wet die de federale vrije dag ter ere van King creëerde. Die werd voor het eerst gevierd op 20 januari 1986. In het begin waren er protesten vanuit bepaalde staten tegen de viering van deze dag. Ze gaven dien andere naam of combineerden het met andere vrije dagen. In 2000 werd het voor het eerst in alle 50 Amerikaanse staten herdacht.

De lezing wordt gehouden op 14 januari in het Cultureel Centrum Suriname en is voor eenieder toegankelijk.

[overgenomen uit Starnieuws, 8 januari 2011]

1 comment to “Hans Breeveld over Martin Luther King”

  • Onbegrijpelijk dat Breeveld in Martin Luther King een rolmodel ziet, maar dat hij niet kan inzien dat Anton de Kom minstens een vergelijkbaar rolmodel is. Lees hetgeen hij hierover tegenover Rob Woortman (en te lezen in diens biografie) heeft verklaard. Volgens Breeveld zijn mensen als Wim Bos Verschuur en andere figuren van de tweede garnituur belangrijker dan De Kom. A no kan!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter