blog | werkgroep caraïbische letteren

Gisteren zus en morgen zo

Columnist van het eerste uur van het Antilliaans Dagblad, Roy Evers is computernerd en verhalenschrijver ineen. Welke lezer van het AD kent hem niet? En hoe leest deze zin als er in plaats van een vraagteken een uitroepteken zou staan. Welke lezer van het AD kent hem niet!

Roy Evers

Roy Evers

Als bètaman speelt hij dolgraag met tekens en betekenis. Hij wedt dat je de taal anders gaat zien, opnieuw ontdekt; niet als batman, badman of bedman, maar als betman dus. Dit plezier in spelen met taal, woordassociaties die tot nieuwe gedachten leiden, op weg gaan en onderweg telkens zijwegen nemen om toch steeds op bekend terrein uit te komen, gepaard aan parodie als het om gewone mensen gaat -denk aan zijn pseudoniem kompader-, en spot als het opgeblazen openbare personen betreft. Roy treft met zijn onhandig grote Don Quichotte lans de hypocrieten van het land. Door zijn speelse opzet van normen- en waardenridder schampt en schaadt hij slechts het blazoen van enkele belachelijk gevaarlijke hoogwaardigheidsbekleders, maar veel lezers van zijn columns verkneukelen zich bij die krassen op hun imago.

Bundel columns Roy Evers

Bundel columns Roy Evers

De uitgever van het Antilliaans dagblad, Michael Willemse, heeft terecht een aantal prikkelende prozatekstjes van Roy gebundeld gepubliceerd, getiteld Vandaag dit en morgen dat. Deze bundel, uit 2012, die als relatiegeschenk veel te weinig leestafels heeft bereikt, verdient een aangevulde editie die via ludieke acties bij een breder publiek terecht zou kunnen komen, of gewoon door de handel.

Roy is volgens mij ook de productiefste lokale auteur van Nanzi-verhalen -of moet ik zeggen auteur van lokale Nanzi-verhalen?- (bij hem is de ouderwetse aanspreektitel Kompa overbodig geworden), zowel herschrijvingen van de bestaande sprookjes als nieuwe creaties. Laat ik het houden op ‘auteur van lokale Nanzi-verhalen’, want de Curaçaose Nanzi is toch echt veel hufteriger sluwer dan bijvoorbeeld de gelijknamige fabelheld uit de verhalenbundels Onder de watapana van Jacques Thönissen of Compa Nanzi’s capriolen van Joan Leslie.

In Vandaag dit en morgen dat staan 8 Nanzi-verhalen. In de maandageditie van het AD daarna nog veel meer. Wachten is nu op Nanzi die zijn computer gaat misbruiken om zijn ding te doen. Roy?

-door Jeroen Heuvel-

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter