blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Francofoniefeest ook in Suriname

In het Park is morgenavond (donderdag) de kick-off van het Francofonie feest, een Frans cultureel en culinair evenement. Het feest van de Francofonie is geen feest van Frankrijk, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk in Paramaribo. “Het is het feest van eenieder die Frans spreekt en van het Frans houdt.” Op het programma staan muziek- en dansoptredens, zandkunst, storytelling en lekker eten.

 

Alex Jospitre, consul-generaal van Haïti (l) en Frankrijk ambassadeur Antoine Joly vertellen over het eerste grote Francofonie feest in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)

De dag van de Francofonie is op 20 maart. Francofonie is meer dan alleen Frans spreken, lezen en schrijven. Er zit meer achter zoals de Franse literatuur, kunstvormen, cultuur en gastronomie. “We denken dat Frans niet alleen een taal of cultuur is, maar ook waarden kent, die wij willen delen tijdens dit feest.” Tegelijk wordt ook de belangrijke boodschap over diversiteit verspreid. Frans is belangrijk, maar ook alle andere talen en culturen in de wereld, benadrukt de diplomaat. Het is een kwestie van en voor heel de wereld. Joly noemt cultuur ‘de ziel van het leven’. “En we moeten strijden voor de diversiteit van cultuur, en tegen de standaardisatie. Dit is het doel van het feest!”

Wereldwijd worden er tal van activiteiten gehouden om het feest van de Franse taal en cultuur diversiteit te vieren. Het is de eerste keer dat er in Suriname festiviteiten op meerdere dagen worden gehouden. Een andere bijzonderheid is de participatie van meerdere landen die een diplomatieke relatie met Suriname hebben. Naast Frankrijk, zitten de Canadese Hoge Commissie, het consulaat van Haïti en de Alliance Française de Paramaribo achter de organisatie. Zij krijgen ondersteuning van Collectivité Territoriale de Guyane, Goût/Good France, de Suriname Chefs Association en anderen.

Uit Canada reist muziekduo Alain Barbeau en Geneviève Roberge Bouchard af. Uit buurland Frans-Guyana komen zandkunstenaar Jin Lee en verhalenverteller Franck Compper. Terwijl Haïti met lokalen Haïtiaanse dansers en muzikanten onder andere Haïtiaanse folklore zal presenteren. “Frans is het medium van de algemene ontwikkeling, en wij hebben veel met elkaar te delen”, zegt Alex Jospitre, consul-generaal van Haïti. Deze eerste samenwerking vindt hij bijzonder en uniek.

 

“De culturele en culinaire uitwisseling van de deelnemende landen zal de avond nog mooier maken’, zegt Jospitre. Zijn land heeft veel moois te bieden op cultuurgebied. Vanwege beperkte financiële middelen, worden er weliswaar geen Haïtiaanse artiesten gehaald. “Onze keuken leunt dicht tegen de Franse keuken aan, alleen voegen wij meer kruiden toe, zoals de Surinamers ervan houden.”

Er spreken ongeveer 257 miljoen personen het Frans, deelt ambassadeur Joly enkele feiten over Francofonie. “Frans is de vijfde meest gesproken taal in de wereld [onjuist: Frans is de zesde taal in de wereld, na Mandarijn, Engels, Spaans, Hindi en Arabisch- red. CU]  en de derde binnen de zakenwereld.” In ongeveer 80 landen wordt de taal gesproken en 57 hiervan lid zijn van de wereldwijde organisatie l’Organisation internationale de la Francophonie. In 32 landen is het Frans de officiële taal en volgens Joly leren momenteel rond de 125 miljoen personen de taal via het taalinstituut Alliance Française.

Behalve de Francofonie kick-off party in het Park die gratis toegankelijk is, staan er nog meer activiteiten op het feestprogramma die tot 3 april loopt. Zandkunstenaar Jin Lee houdt vrijdag een workshop voor kinderen tussen 6 en 12 jaar in Villa Zapakara. Een week later, vrijdag 24 maart is filmvertoning Le mone a soif (A Thirstry World) in de corner van Alliance Francaise in het CCS. Het geheel wordt op 3 april afgesloten met de Goût de/Good France, wanneer enkele Surinaamse restaurants een Frans diner presenteren.

[van Starnieuws, 15 maart 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter