blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste stap renovatie Huize Veneranda gezet

Oranjestad — Een emotionele dag voor de familie Veneranda. Vanmorgen is namelijk de intentiebrief voor de koop van het oude vervallen pand aan de Wilhelminastraat getekend. Dit betekent dat de eerste stap voor een mogelijke renovatie van dit pand gezet is.

 

Veneranda

Het pand aan de Wilhelminastraat verkeert in slechte staat.

 

Het ooit zo mooie pand was oorspronkelijk een herenhuis, waarin de jaren ’90 het Papiamento restaurant werd gevestigd. Nadat deze er weer uittrok, werd het door niemand bewoond en raakte het in verval, waarbij er op 24 juli 2014 ook nog eens brand uitbrak. Nu wil het Monumentenfonds evalueren of het mogelijk is dit pand in volle glorie te kunnen herstellen, zoals ze eerder hebben gedaan met het oude gemeentehuis en School 1888. Na het tekenen van de intentiebrief zal er in een periode van vier maanden gekeken worden of dit mogelijk is. Zo moet het pand een monumentale status krijgen, moeten de financiën geregeld worden en zullen er notariële machtigingen van de ongeveer 37 erfgenamen getekend moeten worden.

 

Landa Ras-Merryweather is één van deze erfgenamen en ze was zichtbaar geëmotioneerd dat er nu eindelijk wat met het pand gaat gebeuren. “Ik ben heel blij en gelukkig dat dit vandaag gebeurt, zodat het huis van mijn grootouders kan blijven bestaan. Op deze manier kunnen onze kleinkinderen het huis ook nog zien”, aldus Ras-Merryweather. Aanwezig bij het tekenen van deze intentieverklaring was ook de minister van Cultuur, Otmar Oduber, directeur monumentenfonds Anne Witsenberg en een aantal erfgenamen. De kosten voor de koop van het pand zijn berekend op ongeveer 1,5 miljoen florin.

[uit Amigoe, maandag, 6 juli 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter